Ontevreden RFC-leden willen ‘echte’ verhaal horen

22-11-2019 | Laatste update op 08-08 | |
Foto: ANP -
Foto: ANP

De officiële ledenraadpleging is achter de rug bij FrieslandCampina, maar nog lang niet alle leden stemmen in met de voorgestelde aanpassingen van het melkgeld.

Het rommelt tussen FrieslandCampina en een flink deel van de leden. Veel van de ledenbijeenkomsten in de voorbije weken hadden een ronduit stormachtig karakter. Heftige debatten, vergaderingen uitlopend tot diep in de nacht en stemmingen tegen de zin van het bestuur in zetten de toon.

Leden verlangen openheid en eerlijkheid van coöperatiebestuur

De officiële raadplegingsronde is nu achter de rug, maar de kou is nog niet zodanig uit de lucht dat het bestuur van FrieslandCampina medio december de huidige voorstellen voor aanpassing van het melkgeldreglement met een gerust hart in stemming kan brengen bij de ledenraad. Zo is er nog de actiegroep Bezorgde FrieslandCampina Boeren, die samen met anderen het gesprek met het coöperatiebestuur wil aangaan. Ook de Dutch Dairymen Board (DDB) mengt zich, als enige belangenbehartiger, namens 80% van zijn leden in de discussie.

Het gevoel is dat steeds nieuwe rookgordijnen worden opgetrokken

Opvallend is dat de meeste ontevreden gesprekspartners van FrieslandCampina één ding gemeen hebben. Ze willen meer openheid hebben over de vraag waarom FrieslandCampina een aantal aanpassingen wil doorvoeren. Daarbij speelt zeker een financieel belang mee. Niemand vindt het leuk om minder melkgeld te ontvangen, maar meer nog willen de leden zeker weten dat hen het ‘echte’ verhaal wordt verteld waarom aanpassingen nodig zijn, bezittingen verkocht worden en het zo slecht gaat met het bedrijf. Het gevoel is dat steeds nieuwe rookgordijnen worden opgetrokken.

DDB zet problemen FrieslandCampina in de schijnwerpers

Het feit dat er nu al weer een week of zes een ongunstige kredietbeoordeling over FrieslandCampina ligt, zonder dat dit de leden is verteld, doet daar geen goed aan. In de beoordeling worden veel problemen waar FrieslandCampina mee worstelt, helder op een rij gezet. DDB wrijft dat er nog eens goed in en wijst ‘en passant’ ook op een eerdere beoordeling, waarover FrieslandCampina zelfs zou hebben gelogen.

Lees ook: Bestuur FrieslandCampina verschanst zich op apenrots

DDB en voorzitter Sieta van Keimpema hekelen de arrogantie van het zuivelbedrijf. Die felle toon is voor Van Keimpema wel riskant. Zelf heeft ze namelijk ook een zakelijk geschil met de coöperatie.Toch wordt veel van de kritiek herkend door leden.

van der Horst
Klaas van der Horst Voormalig redacteur


Beheer