Ontwikkeling snellere manier geslachtsbepaling kuikenembryo’s

Het landbouwministerie van de Duitse deelstaat Nedersaksen steunt een nieuw project voor de vroegtijdige geslachtsbepaling van kuikens in het ei.

De met de steun praktijkrijp te maken optisch-spectroscopische methode kan het geslacht al voor de zevende dag vaststellen. Dat is volgens landbouwminister Barbara Otte-Kinast een kritisch tijdstip, omdat het kuikenembryo volgens wetenschappelijke inzichten dan nog geen pijn ervaart. Otte-Kinast noemt de methode een mijlpaal bij de door de rechtspraak en de regering in Berlijn opgelegde beëindiging van het ruimen van eendagshaantjes in de broederijen.

€ 248.000 voor de verdere ontwikkeling

Het project draait tot eind 2022. De methode is dan op tijd klaar om de door de federale landbouwminister Julia Klöckner nagestreefde termijn om te stoppen met methodes die het geslacht pas kunnen bepalen bij eieren die zes dagen oud zijn. Die termijn is gesteld op begin 2023. Nedersaksen voteert € 248.000 voor de verdere ontwikkeling van de methode. Deze is in ontwikkeling in een samenwerking van de TU Dresden en het bedrijf Agri Advanced Technologies in het Nedersaksische Visbek.

Ruimen van eendagshaantjes

Het ruimen van eendagshaantjes wordt in Duitsland per eind 2021verboden, maar dan mogen dus nog een jaar methodes worden ingezet die het geslacht in het ei na de zesde dag kunnen bepalen. Mogelijk zal het ook nog langer dan een jaar mogen als de methode van de TU Dresden en Agri Advanced Technologies niet zo snel als beoogd beschikbaar komt.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.