Doorgaan naar artikel

Vraag naar fritesaardappelen onuitputtelijk

vraag naar fritesaardappelen premium

Foto: Peter Roek

Iedereen die aardappelen nodig heeft, is naarstig op zoek.

Verwerkers rekenen door wat ze nog aan beschikbare aardappelen hebben en hoe groot de werkvoorraad in de vrieshuizen is. Zo wordt ook uitgerekend of het nodig is om een paar weken voor de overschakeling naar de nieuwe oogst dicht te gaan of niet. In België zitten sommige grote verwerkers minder goed in hun posities, waardoor de vraag daar sterker is dan vanuit de Nederlandse aardappelverwerkers.

Onder € 40 per 100 kilo wordt momenteel geen fritesaardappel meer verkocht. Aardappelen die in Nederland, België of Duitsland worden verwerkt gaan grofweg tussen € 40 tot € 44 weg. Daarmee staat de PotatoNL-notering ruim boven de € 39 die in juni 2013 op het bord werd gezet door de Vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) voor fritesgeschikte aardappelen verwerking in Nederland, België en Duitsland. Sinds PotatoNL, en daarvoor de Vereniging Landbouwbeurs Noord en Centraal Nederland (LNCN) noteert, zijn dit soort prijzen niet meer genoteerd. Voorheen was € 30 een grens waarbij de industrie de aardappelen ging importeren. Het huidige prijsniveau is een flinke stap hoger.

Bizar hoge prijzen voor Agria’s

Voor Agria’s noteert PotatoNL op € 40 tot € 50 per 100 kilo. Hierdoor komt de fritesgeschikte categorie 2-notering op € 44 tot € 50 te staan. Dat is een bizarre prijsstijging van € 7. De Agria’s, opgeslagen in kisten, gaan naar schillerijen of speciale bestemmingen op de versmarkt voor zeer hoge prijzen. Het gaat overigens niet over hele grote hoeveelheden. Maar de boxen met vrije aardappelen zijn spaarzaam, waardoor de notering bizarre prijsstappen omhoog maakt.

Op een vroege nieuwe oogst wordt niet gerekend, omdat de aardappelen door wisselvallig en nat weer laat de grond in zijn gegaan. En het pootwerk vordert nog steeds gestaag. Overal worden telers uit het veld geregend, waardoor er nog veel open eindjes zijn. Het poten van de aardappelen blijft door regen moeizaam. Waterschade komt sporadisch ook al voor. Het is afwachten hoeveel buien komen en hoe heftig deze zijn; uiteindelijk bepaalt de natuur.

Amper termijnmarkthandel

Handel op de termijnmarkt in Leipzig is er nauwelijks. Het eerst aflopende aprilcontract is vorige week slechts één keer verhandeld. Er zijn 227 openstaande posities. Ter vergelijking, een jaar eerder had het april 2023 contract in de eerste week van mei 1.051 openstaande posities.

Het juni 2023 contract was met gemiddeld drie verhandelde contracten vorige week het contract waar de focus op ligt. Dit juni-contract sloot de handelsweek met € 41,50 per 100 kilo. Dat is iets lager dan de week mee werd gestart (€ 41,90), maar staat nog steeds op een zeer hoog niveau.

Prognose: stabiel tot stijgende prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin