Doorgaan naar artikel

Onzekerheden blijven boven graanmarkt hangen

Er blijven onzekerheden boven de graanmarkt hangen. Foto: Mark Pasveer premium

Er blijven onzekerheden boven de graanmarkt hangen. Foto: Mark Pasveer

In het noordelijk halfrond zijn de oogsten goed. Het weer ziet er allemaal redelijk goed uit. Dat verklaart waarom tarweprijzen weinig ruimte vinden om te stijgen.

Ook blijven onzekerheden boven de graanmarkt hangen. Zo zou de Europese Commissie afgelopen vrijdag vergaderen over het voorstel om de vijf lidstaten, die aan Oekraïne grenzen, tegemoet te komen door middel van drie punten. De Commissie zou Polen, Slowakije, Bulgarije, Hongarije en Roemenië tegemoet komen met € 100 miljoen financiële steun, bijzondere vrijwaringsmaatregelen voor tarwe, mais, raapzaad en zonnebloemzaad en als derde maatregel helpen om de doorvoer van Oekraïense producten te stimuleren. Veel uitvoer vanuit Oekraïne komt via deze landen de EU binnen, maar die grondstoffen worden in deze landen opgeslagen in plaats van doorgevoerd. En dat is ongunstig voor de boeren daar. Verschillende Europese landen hebben de Commissie vragen gesteld over het voorstel. Het lijkt erop dat de Commissie eerst deze vragen wil beantwoorden voor het de vergadering over het voorstel laat doorgaan.

Graandeal

Verder hangt de onzekerheid samen met het al dan niet verlengen van de graandeal tussen Rusland en Oekraïne na 18 mei. De signalen voor verlenging waren niet heel gunstig, maar woensdag 17 mei zijn Rusland en Oekraïne toch akkoord over een verlening van twee maanden, meldt de Turkse president Erdogan. Ook is de eventuele verlenging van de bijzondere maatregelen bij invoer uit Oekraïne onduidelijk. Deze lopen af op 5 juni aanstaande.

Prijzen van richting veranderd

Tarweprijzen zijn de afgelopen maanden behoorlijk gedaald. Maar de afgelopen weken zijn ze voorzichtig van richting veranderd. EU-voertarwe prijs hield de prijsstijging – al dan niet in mindere mate – vast en noteerde deze week op € 247 per ton (+€ 1). Opvallend is de forse prijsstijging van EU-voergerst. Deze steeg maar liefst met € 24,50 naar € 241 per ton; de wereldwijde gerstbalans is krapper dan die van tarwe.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Beheer
WP Admin