Onzekerheden houden aardappelmarkt tam

30-05 | |
Een perceel aardappelen in Zeeland, medio mei dit jaar. - Foto: Peter Roek
Een perceel aardappelen in Zeeland, medio mei dit jaar. - Foto: Peter Roek

De aardappelmarkt voelt een beetje mat aan. Er wordt wel wat handel gedaan, maar niet bijzonder veel.

PotatoNL noteert voor categorie 1 op € 23,50 tot € 27 per 100 kilo. Dat is € 1 lager dan een week eerder; de verlaging zit aan de onderkant van de notering. Voor fritesgeschikte aardappelen, categorie 2, wordt onveranderd tussen € 26 en € 30 genoteerd. In België en Duitsland werden vorige week onveranderde noteringen op het bord gezet.

Lees verder onder de grafiek

Onzekerheden op aardappelmarkt

Er zijn veel onzekerheden in de wereld, waardoor de verwerkers van aardappelen voorzichtiger zijn met het inkopen van de grondstof. De oorlog in Oekraïne, corona in China, koopkrachtdaling voor consumenten, hogere energiekosten en brandstofprijzen maken dat er bescheiden wordt ingekocht. De voorraden die zijn gekocht worden samen met de gecontracteerde aardappelen verwerkt. De afzet van frites loopt wel goed door.

Verder heeft de afgelopen neerslag in Nederland, België en delen van Duitsland gezorgd dat er minder druk op de markt staat qua droogte. Zorgen over de overgang van de oude naar de nieuwe oogst zijn daardoor weggeëbd. Dat is terug te zien op de termijnmarkt in Leipzig. Er wordt weinig gehandeld in de openstaande contracten. Het april 2023 contract beweegt rustig rond € 22 per 100 kilo.

Meer hectares aardappelen in België

Vooruitkijkend naar volgend seizoen is de verwachting dat het aardappelareaal in de West-Europese landen voor het komende seizoen stabiliseert tot uitbreidt. Aardappelverwerkers hebben waar kon extra aardappelen gecontracteerd en Belgische fabrieken in de grensstreken hebben land gehuurd om meer aardappelen te kunnen poten. Waardoor het Belgische areaal een paar procenten toeneemt.

Prognose: redelijk stabiele aardappelprijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer