Onzekerheden over export blijven boven graanmarkt hangen

17-08 | |
Onzekerheden over export blijven boven graanmarkt hangen
Vers geoogst graan wordt gelost in de regio Kiev, augustus 2022. - Foto: ANP

Hoewel de prognose voor de Russische tarweoogst naar boven is bijgesteld, is het maar de vraag hoeveel daarvan op de wereldmarkt belandt.

Niet alle lokale graanbeurzen gingen deze week mee met de internationale prijsdalingen. De graanbeurs in Groningen noteerde voor voertarwe € 2 hoger op € 306 per ton. De Duitse voertarwenotering op de graanbeurs in Hamburg werd wel lager genoteerd op € 328 per ton (- € 4). En voor EU-voertarwe ging de notering van de Rotterdamse graanbeurs naar € 344. Dat is een daling van € 1,25.

Neerslag drukt graanprijzen

Verwachte neerslag in de Verenigde Staten en Europa drukt de prijzen voor met name mais, sojabonen en zomertarwe. Ook haalt het laatste Wasde-rapport wat druk van de prijzen. Het Amerikaanse landbouwministerie kwam met hogere tarweopbrengsten in Rusland, Australië en China. Maar door een grotere consumptie zijn de eindvoorraden tarwe in 2022-’23 iets naar beneden bijgesteld.

In het Wasde-rapport is de Russische tarweoogst met 6,5 miljoen ton naar boven bijgesteld op 88 miljoen ton. Het Russische landbouwadviesbureau Sovecon heeft de prognose voor de Russische tarweproductie wederom verhoogd met 3,8 miljoen ton naar 94,7 miljoen ton. De opbrengsten in Centraal-Rusland en de West-Russische Wolga-regio zijn bovengemiddeld door gunstig weer.

Banken, verladers en verzekeraars terughoudend

Het is alleen onduidelijk hoeveel export vanuit Rusland op de wereldmarkt komt. Ondanks goede opbrengsten verloopt de Russische uitvoer dit seizoen tot dusver moeizaam. Hoewel vanuit de Verenigde Staten is aangegeven dat transacties met Russische voedselafzet de sancties van Washington tegen Moskou niet zouden schenden, blijven banken, verladers en verzekeraars op hun hoede. Hierdoor blijft de graanmarkt in onzekerheid verkeren.

En dat naast de onzekerheid over het exporttempo van graan vanuit de Oekraïense havens. De verwachting is overigens dat de komende weken meer dan 30 scheepsladingen graan worden uitgevoerd. Voor Oekraïne is mais is het belangrijkste agrarische exportproduct, daarnaast hebben ook de eerste volumes tarwe de Oekraïense havens verlaten.

Prognose: volatiele graanprijzen.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer