Onzekerheid coronavirus laat varkensmarkt kantelen

10-03-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensmarkt last na wekenlange prijsstijgingen een adempauze in. Ondanks een beperkt varkensaanbod is de stroever lopende afzet nu de doorslaggevende factor in de prijsvorming.

Geen handen meer schudden en in Noord-Brabant het advies om thuis te werken. Voor een varkenshouder die altijd thuis werkt, lijken de gevolgen nog mild nu het coronavirus ook in ons land rondwaart.

In de portemonnee zijn de gevolgen echter wel merkbaar. Het beperkte aanbod op vooral de Duitse varkensmarkt bepaalde wekenlang de prijsvorming. Hoewel slachterijen klaagden dat ze het aan de verkoopkant niet terug konden halen, betaalden ze week op week wel meer uit om hun haken te vullen met slachtvarkens. In 5 weken tijd steeg de Vereinigungspreis van € 1,82 naar € 2,02 per kilo slachtgewicht.

Lees verder onder de grafiek.

Varkensprijs Duitsland stabiliseerde

En hoewel de vraag naar varkens volgens de Duitse varkensvakbond ISN niet verminderde, nam de weerstand bij slachterijen tegen verdere prijsverhogingen toe. Vorige week stabiliseerde daardoor de Duitse varkensprijs. Net als bij eerdere verhogingen lijkt de Nederlandse markt dit voorbeeld te volgen. Zowel de DCA Beursprijs 2.0 (€ 1,92) als de varkensnotering van Vion muteren onveranderd.

Optisch lijkt de varkensprijs van Vion deze week nog wel 3 cent te stijgen, maar dat komt doordat het vleesconcern de weektoeslag die op de bon werd gezet eenmalig in de basisnotering opneemt. Vion noteert daarmee deze week € 2,08 per kilo geslacht gewicht.

Lees verder onder de grafiek.

Effect coronavirus op varkensmarkt

De toenemende prijsdruk ontstaat doordat de afzet van varkensvlees lijdt onder het coronavirus. Nederlandse slachterijen krijgen afbestellingen uit Italië nu verwerkers daar minder mensen aan de band hebben staan. Ook zullen de beperkende maatregelen hun effect hebben op de consumptie, waardoor de bestellingen verder teruglopen.

En dat terwijl slachterijen steeds meer op de Europese vleesmarkt leunen, omdat de export naar Azië ook last blijft houden van de corona-perikelen. Naast de logistieke problemen in China zijn deze nu ook merkbaar in Korea en Japan. Doordat vriescontainers niet of vertraagd terugkomen, is het verladen van nieuwe vracht richting Azië verstoord. Vrieshuizen in Nederland lopen daardoor vol en vragen meer geld voor hun diensten. Er wordt gesproken over kostenstijgingen van 10%. Datzelfde geldt voor de transportkosten. Door gebrek aan vriescontainers en door minder retourvracht zijn de transportkosten naar Azië volgens exporteurs bijna verdubbeld.

Lees ook: Vion: vleesmarkt Italië onzeker door coronavirus

Meningen verschillen

De meningen over de ontwikkelingen op de varkensmarkt lopen uiteen. Varkenshouders vinden dat slachterijen de prijzen te snel laten dalen, zo laten ze in reacties onder marktberichten op Boerderij.nl duidelijk merken. ISN hoopt op herstel en spreekt van een adempauze, terwijl slachterijen voorzien dat de prijsdruk verder op gaat lopen door de grote onzekerheid rond corona en op de achtergrond ook nog steeds Afrikaanse varkenspest (AVP).

Prijs Teleporc

Internetbeurs Teleporc toonde deze spagaat tussen kopers en verkopers duidelijk. Waar twee weken geleden geen varken bleef staan, werden op de dinsdagveiling deze week slechts 3 van de 16 aangeboden partijen verkocht. Het hoogst geboden bedrag lag met € 2,075 anderhalve cent onder de gemiddelde prijs van de vorige veiling, terwijl ook partijen het moesten stellen met biedingen van € 2,00 tot € 2,03. Duidelijk lager dan eerdere veilingen en dan de minimale bedragen waarvoor varkenshouders ze willen laten gaan.

Lees verder onder de grafiek.

Uiteindelijk daalde de gemiddelde veilingprijs van € 2,09 naar € 2,06 per kilo. Door de geringe voorsprong van € 0,04 per kilo op de toonaangevende Duitse varkensnoteringen is de verwachting dat die deze week niet hoger zullen eindigen. Stabiele prijzen is het maximale dat er op dit moment in lijkt te zitten.

Prognose: maximaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur


Beheer