Onzekerheid door inflatie en nieuwe coronavariant

02-12-2021 | |
Foto: AP
Foto: AP

De stijging van de prijzen gaat maar door. Inmiddels zijn niveaus bereikt die ver boven de jarenlang gehanteerde norm van 2% liggen.

De zorgen in tal van landen in de eurozone, met Duitsland voorop, nemen hand over hand toe. Het maakt het steeds lastiger voor de centrale bankiers van de Europese Centrale Bank om het af te doen als tijdelijk verschijnsel. En met het opkrikken van de nieuwe omikronvariant staan de scenario’s voor herstel van de economie weer onder druk. De vooruitzichten waren tot een maand terug behoorlijk positief. De besmettingscijfers in grote economieën liepen wel op, maar er was nog geen reden tot grote zorg. Dat is in de laatste weken snel veranderd en verder aangewakkerd door de ontdekking van de nieuwe variant in zuidelijk Afrika.

Het zet allerlei verwachtingen over de ontwikkelingen van de economie weer op zijn kop. Het snijden in opkoopprogramma’s van centrale banken wordt weer lastiger en daarmee ook een verhoging van de rente.

Winstnemingen drukken dollar

In de afgelopen week heeft de Amerikaanse dollar een deel van de winst in de afgelopen weken weer prijs moeten geven. ABN Amro schrijft dat vooral toe aan winstnemingen van beleggers op opgebouwde posities. De stijging ten opzichte van de euro had vooral te maken met de verwachtingen van de Amerikaanse Federal Reserve. Deze week zorgde de opnieuw benoemde voorzitter van de Fed voor onrust op de financiele markten. Hij maakte duidelijk dat wat hem betreft de inflatie geen tijdelijk verschijnsel meer is. Deze maand wordt duidelijk wat daarvan de consequenties zijn en in hoeverre de Fed al eerder gaat stoppen met het opkopen van obligaties. Dat maakt de weg vrij voor een eerdere verhoging van de rente in de VS. Wellicht is dan ook meer duidelijk over toename van coronabesmettingen en nieuwe lockdowns. De afwegingen die de Fed maakt, moet de ECB ook maken in de belangrijke vergadering van deze maand, over aanpassingen in het monetaire beleid.

Bekijk het verloop van de Euribor-rentetarieven en wisselkoersen via FoodAgribusiness.nl/markt

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer overBeheer