Onzekerheid houdt druk op tarweprijs

26-02-2020 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De verspreiding van het coronavirus buiten China en de mogelijke impact daarvan op de groei van de wereldeconomie stemmen de graanmarkt onzeker.

Tarwenoteringen daalden begin deze week sterk. De maaltarwenotering op de termijnmarkt in Parijs stond dinsdag 25 februari met € 192,50 per ton voor het eerst aflopende contract (maart 2020) op hetzelfde niveau als begin februari. De tarwemarkt lijkt het meest last te hebben van de onzekerheden omtrent het coronavirus. Hoewel handelsverstoringen op korte termijn plaatsvinden zullen kopers op de lange termijn nog steeds grondstoffen nodig hebben, waardoor deze prijsdruk naar verwachting niet kan aanhouden.

Goede EU-uitvoer

De uitvoer van Europese tarwe loopt nog steeds goed vergeleken met een jaar eerder. De wisselkoers van de euro ten opzichte van de Amerikaanse dollar is zwakker geworden, wat gunstig is voor de afzet van granen. De euro stond op het laagste niveau sinds april 2017.

Verder is de wisselkoers van de Russische roebel gedaald ten opzichte van de Amerikaanse dollar, waardoor de concurrentiepositie van Rusland sterker is geworden op de wereldmarkt. De weersomstandigheden in het Zwarte Zeegebied zijn gunstig. Dat zou kunnen leiden tot een nieuw tarweoogstrecord in Rusland.

Maisprijs daalt

De maisprijs heeft wat minder last van de onzekerheden op de graanmarkt. Dat heeft deels te maken met goede exportcijfers van de Verenigde Staten. Ook ondersteunden logistieke problemen door overstromingen in het zuiden van de Verenigde Staten de maisprijzen. Maar aan de andere kant zijn de vooruitzichten op een groter maisareaal goed voor volgend seizoen. Dat zorgt juist weer voor prijsdruk.

Prognose: tarweprijs onder druk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer