Onzekerheid houdt stijging biggenprijs tegen

Foto: Ronald HIssink
Foto: Ronald HIssink

Het biggenaanbod neemt wat af. Het is dat vleesvarkenshouders niet massaal opleggen en vooral de export nog erg rustig is, dat er nog voldoende zijn.

Dat kan in deze tijd van het jaar echter zomaar anders worden. Handelaren die biggen aanbieden, zullen het niet nalaten dat argument te benoemen. En soms helpt het de stemming door ook met de prijsstelling een prik uit te delen. Als kopers dan de indruk krijgen dat de markt gaat bewegen, kan het kopers aanzetten toe te slaan om een echte prijsstijging voor te zijn. Daarnaast heeft de negatieve prijsspiraal op de varkensmarkt fokkers nog harder geraakt dan mesters.

Het verlangen naar een prijsstijging en een algehele positieve impuls is groot. Die gedachte in het achterhoofd en de wat vlotter verlopende biggenhandel zette de Duitse producentenkoepel VEZG vorige week aan zijn verwachtingsprijs voor deze week met een euro te verhogen. De Vereinigungs Ferkelpreis steeg van € 18 naar € 19 per big.

Geen enkele puf

Die plus op de grote Duitse markt, gaf de DCA BestPigletPrice de ruimte om ook een signaal in ons land af te geven. De notering boekt deze week een halve euro bij en komt op € 21 per big. Maar aan de andere kant laat de varkensmarkt nog geen enkele puf zien. En hoewel ook de biggennotering in het Spaanse Lerida een halve euro steeg naar € 17,50 per stuk, merken handelaren in de praktijk niets van toenemende kooplust bij Spanjaarden.

Daar komt dan de onzekerheid op de Duitse markt nog bij door het nieuwe geval van varkenspest. Dat brengt vleesvarkenshouders opnieuw terug in een afwachtende houding. ‘Eerst maar eens kijken hoe zich dit ontwikkeld voordat we weer opleggen’, is het gevoel.

De vrees is dat daarom de voorzet van de VEZG niet beklijft en dat de officiële Duitse varkensprijs niet die prijsverhoging gaat volgen. Ook in ons land wordt daarmee de poging om de prijs in beweging te krijgen in de kiem gesmoord. Die was achteraf gezien wellicht net te vroeg. Vion neemt die stap in ieder geval niet over en laat zijn notering ook deze week onveranderd op € 13 per big.

Prognose: minimaal prijshoudend.

Meer prijsinformatie over biggen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer overBeheer