Onzekerheid op graanmarkt

29-01-2020 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De onzekerheid op de graanmarkt houdt deze week aan.

De spanning heeft te maken met de angst voor het coronavirus en de mogelijke gevolgen daarvan voor de vraag naar grondstoffen. De tarweprijzen maakten de afgelopen periode telkens een stapje omhoog. Deze prijsstijging zet deze week niet door op de Rotterdamse graanbeurs. De notering voor EU-tarwe daalde deze week met € 2 naar € 198 per ton.

Ook onrust op termijnmarkten

De onrust op de graanmarkt is ook terug te zien op de termijnmarkten, waar de schommelingen iets sterker zijn geworden. De prijzen zijn de laatste weken gestegen, deels door minder aanbod van Australische tarwe op de wereldmarkt. Ook zijn de groeiomstandigheden voor oogst 2020-2021 in delen van de EU en het Zwarte Zeegebied niet ideaal.

Franse stakingen

De stakingen in Frankrijk belemmeren de export steeds meer. Dat blijkt uit het verzoek van Tunesië om niet in Franse havens te laden. De extra kosten dwingen exporteurs om alternatieven te vinden. De afzet in Duitse havens is dan ook goed, waardoor de graanbeurs in Groningen de notering voor voertarwe deze week met € 1 verhoogde naar € 184 per ton.

Goede maisexport VS

De maisprijs vaart een andere koers dan die van tarwe. De export loopt vanuit de Verenigde Staten tot dusver goed. De VS heeft bijna 125.000 ton aan Mexico verkocht. Daardoor zette de maisnotering op de termijnmarkt in Chicago deze week een stap omhoog. Vooruitkijkend is het onzeker of China gaat aankopen, ondanks de recent gesloten nieuwe handelsovereenkomst met de VS. Daarbij komt de onzekerheid over de verspreiding van het coronavirus. Mindere Chinese vraag kan de prijsstijging afvlakken.

Prognose: opwaartse prijsdruk.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer