Onzekerheid over rente door groeiende inflatievrees

Oud-Eurocommissaris Olli Rehn mengt zich in de discussie over de inflatie. - Foto: ANP
Oud-Eurocommissaris Olli Rehn mengt zich in de discussie over de inflatie. - Foto: ANP

Onzekerheid over mogelijk rentestappen van centrale banken blijven de financiële markten beheersen.

Deze week was het weer flink raak. Beurzen moesten begin deze week flink verliezen incasseren door een aanhoudende vrees over oplopende inflatie en stijgende rente. Dat werd woensdag 12 mei nog eens bevestigd door een Amerikaans inflatiecijfer dat hoger uitpakte dan verwacht.

Er zijn vooral zorgen over een oplopende Amerikaanse rente. In de VS gaat de inflatie verder omhoog, is de algemene verwachting, en dat kan het voor de Federal Reserve (Fed) nodig maken om de rente te verhogen. Dat zou een einde maken aan het vrijwel onbeperkt stimuleren van de economie met lage rente en opkoop van obligaties. De Fed heeft tot nu toe altijd volgehouden dat de rente niet voor 2024 zal stijgen. Er zijn meerdere redenen waarom de inflatie in de VS dreigt te stijgen. Een daarvan is de reeks aan stimuleringsprogramma’s van president Biden. Alleen al de steun om de economie te herstellen van de schade door Corona omvat $ 1.900 miljard en daar komen nog andere fondsen bij met een soortgelijke omvang voor investeringen in de infrastructuur en de sociale zekerheid.

Hogere inflatie accepteren

Vanuit Helsinki mengde oud-Eurocommissaris Olli Rehn zich via de Britse Financial Times in de discussie over rentebeleid van de ECB. Rehn deed dat als gouverneur van de Finse Centrale bank en is daardoor een van de beleidsbepalers van de Europese Centrale Bank ECB. Volgens Rehn moet de ECB zich richten op maximale werkgelegenheid in de eurozone. De ECB zou, net als de Amerikaanse Federal Reserve, ook moeten accepteren dat de inflatie tijdelijk meer dan 2% kan worden zonder meteen de rente te verhogen.

De uitspraak van Rehn is een zoveelste signaal dat een hogere inflatie niet automatisch een renteverhoging hoeft in te houden. Dat is het tot nu toe gehanteerde principe van onder meer de ECB en Fed dat de inflatie hooguit 2% zou moeten zijn. Of de signalen meer zijn dan alleen sussende geluiden om markten tot rust te brengen, moet in de komende maanden blijken.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.