Onzekerheid troef over rente en wisselkoers

De financiële markten zijn in de ban van corona, verkiezingen in de VS en de brexit.

In Europa hebben steeds meer landen maatregelen aangescherpt om het oplopend aantal coronabesmettingen een halt toe te roepen. Het wachten is nu vooral of dat effect gaat krijgen en de stijging omgebogen wordt naar en duidelijk lagere niveau. Dan pas is te zeggen welke economische maatregelen nodig zijn en kan de schade opgenomen worden.

De verkiezingen in de VS komen er rap aan, nog enkele weken slechts voor er meer duidelijk is wie er de komende vier jaar het economisch beleid gaat bepalen vanuit het Witte Huis. In Brussel wordt opnieuw gesproken over de brexit. De zoveelste deadline is deze week overschreden om nog op tijd afspraken te maken. Maar het is nog steeds niet uitgesloten dat er alsnog een deal uit de bus komt.

Dollar en pond in achtbaan

De onzekerheid is onder meer zichtbaar in de koers van de dollar. Die kende in de afgelopen zes maanden grote verschillen. In maart daalde de dollar even fors aan het begin van de coronapandemie. Een fors stijging volgde mede door de forse steunoperatie van de Federal Reserve die meer dan $ 2.000 miljard in de economie pompte. Tot medio mei schommelde de koers vervolgens tussen $ 1,08 en $ 1,10 ten opzichte van de euro. De maanden daarop kwam de VS in de ban van de coronauitbraak en gleed de dollarkoers weg naar $ 1,20 begin september. Tot medio september nam de waarde weer enigszins toe en kwam uit op net iets meer dan $ 1,16. De laatste notering van de ECB is van donderdag 15 oktober met net geen $ 1,17 per euro.

Britse pond

Ook het Britse pond kende flinke fluctuaties in het afgelopen halfjaar. Begin maart nog een flinke koersval ten opzichte van de euro. Met kortstondig zelfs een koers van GBP 0,93 per euro op het dieptepunt. Een kort herstel begon eind maart, maar inmiddels is de koers vastgesteld op GBP 0,9054 door de ECB op 15 oktober.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.