Onzekerheid zet grondhandel op laag pitje

26-10-2020 | Laatste update op 15-03 | |
Foto: Twan Wiermans
Foto: Twan Wiermans

Onzekerheid onder – met name – veehouders tekent de grondhandel. Het aantal transacties daalt, vooral in regio Zuid waar normaal relatief veel handel is. Druk aan de vraagkant houdt de prijs hoog.

De handel in landbouwgrond verkeert in een dip. Het aantal transacties blijft achter in vergelijking met andere jaren. In regio Zuid is in de periode Q3-2019 t/m Q2-2020 9.300 hectare grond van eigenaar gewisseld. Dat was in diezelfde periode een jaar eerder nog 10.800 hectare, een daling van 14%. Dat blijkt uit grondcijfers van het Kadaster.

Weinig aanbod

In het eerste en tweede kwartaal samen is ruim 4.500 hectare verhandeld in het Zuiden. Dat was in diezelfde periode vorig jaar ruim 4.700 hectare en in 2018 ruim 4.900 hectare.

“Boeren zijn voorzichtig in deze onzekere tijden. Ook zie je dat boeren bij het stopzetten van hun bedrijfsactiviteiten of bestemmingswijziging grond vasthouden. Op de bank brengt het niets op. Met kortlopende pacht kunnen zij nog een goed rendement pakken”, aldus rentmeester Paul Bakker van Bakker Rentmeesters & Makelaars. Opvallend is ook dat overheden steeds soepeler omgaan met bestemmingswijzigingen om leegstand van agrarische gebouwen te voorkomen.

Prijs blijft overeind door sterke vraag

De gemiddelde prijs van een hectare landbouwgrond in regio Zuid in het tweede kwartaal was € 71.900. Dat is 16% meer dan het landelijk gemiddelde (€ 62.000) in diezelfde periode, maar ruim 2% minder dan de prijs (€ 73.500) die in het eerste kwartaal betaald werd in het Zuiden. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2019 (€ 67.900) ligt de prijs dit jaar bijna 6% hoger.

Naar verwachting blijft de prijs de komende tijd hoog. “De vraag naar landbouwgrond is enorm. Dan bedoel ik niet alleen vanuit boeren, maar vooral van beleggers en projectontwikkelaars die bijvoorbeeld nieuwe huizen of een zonnepark willen bouwen”, aldus Bakker. Bovendien schommelen prijzen vaak door het jaar heen. “Dat kan bijvoorbeeld te maken hebben met transacties die binnen een familie plaatsvinden voor een lagere prijs of met uitzonderlijke transacties voor gronden die afgewaardeerd zijn.”

Mogelijk effect op lange termijn

Bakker sluit niet uit dat er op de lange termijn mogelijk een effect op de prijs zichtbaar wordt van de aanhoudende onzekerheid om de corona- en stikstofcrisis. “Dat effect zal dan vooral merkbaar zijn in gebieden waar veel veehouderijbedrijven gevestigd zijn. In gebieden in Zuid-Nederland waar ook veel akkerbouwbedrijven gevestigd zijn, zal dat effect minder aanwezig zijn. De meeste stoppers zijn namelijk veehouders.”

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Essink
Stefan Essink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.