De recente neerslag belemmert slechts incidenteel de oogstvorderingen. Dat ziet Paul Hooijman van adviesbureau Delphy.
“In bijvoorbeeld de regio Lelystad is een paar weken geleden ontzettend veel regen gevallen en daar zie je nu aardappelen rotten in de rug. Dan heb je natuurlijk een serieus probleem, maar dat komt gelukkig maar af en toe voor.” Over het hele seizoen bekeken zijn de Haarlemmermeer, Flevoland en Drenthe de minst droge regio’s. Zeker de klei is daarom dus ook het meest gevoelig voor wateroverlast te noemen. Vorig jaar konden niet alle aardappelen en uien worden gerooid door de langdurige nattigheid. Dat staat bij telers nog duidelijk op hun netvlies.
De markt is heel moeilijk dit jaar, dus een zware oogst willen akkerbouwers nu zeker voorkomen
Afgelopen weekeinde regende het pleksgewijs ook weer veel, onder meer in de Noordoostpolder en Oostelijk Flevoland, maar doorgaans kunnen de oogstwerkzaamheden vlot hervat worden. En daar zijn akkerbouwers ook wel extra op gebrand dit seizoen, merkt Hooijman. “Zij willen geen herhaling van vorig jaar, toen het vanaf de derde week september bleef regenen en aardappelen zelfs niet meer werden gerooid. Daar komt de coronaproblematiek bij; niemand zit op overtonnen te wachten. Dus een maximale opbrengst is niet het streven. Zodra er genoeg kilo’s zijn, wordt het gewas dood gespoten en gerooid. De markt is heel moeilijk dit jaar. Dus een zware oogst willen akkerbouwers nu zeker voorkomen. Er zit wat druk op de zaak, zeg maar.”
De oogst van uien loopt achter op wat wenselijk is. De weersvoorspellingen voor volgende week zijn echter opperbest, dus dan zal er veel worden gerooid en geladen. “De kwaliteit lijkt over het algemeen goed”, ziet Hooijman. “De opbrengsten vallen op de klei, door de lagere plantenaantallen, niet mee. Dat komt door de slechte bodemstructuur na wateroverlast, gevolgd door scherpe droogte.”
Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt