Oogst eerste vroege peen komt in zicht

In zakjes verpakte C-peen. Deze categorie is nog wat langer op de markt geweest. Voor B-peen en schalenpeen was er al geen aanbod meer. - Foto: Koos Groenewold
In zakjes verpakte C-peen. Deze categorie is nog wat langer op de markt geweest. Voor B-peen en schalenpeen was er al geen aanbod meer. - Foto: Koos Groenewold

Vanaf volgende week kan in Limburg de eerste vroege peen van Nederlandse bodem worden gerooid.

Er is groeiachterstand opgelopen in het koude voorjaar, maar na de recente periode met warm weer kan in principe vanaf volgende week in Limburg de eerste vroege peen van Nederlandse bodem worden gerooid. Grotere volumes van de koude grond zijn pas over een maand te verwachten.

Peen voor retail vooral uit Frankrijk en Spanje

De aanvoer van peen met bestemming retail/supermarkt is de laatste weken hoofdzakelijk van Franse en Spaanse herkomst. Voor biologische peen komt Israëlisch en ook wel Portugees product in aanmerking.

Seizoen voor oude oogst is voorbij

Het seizoen voor oude oogst Nederlandse peen is voorbij. Nadat de aanvoer van B-peen en schalenpeen uit bewaring stopte, bleef de handel in C-peen nog een tijdje gaande, maar het is onderhand schoon op. Een aantal verwerkers heeft nog wel zelf een strategische voorraad aangehouden, er wordt soms ook wat geschoven en geruild, maar bij telers ligt niets meer.

Ook voor de grove peen geldt dat het seizoen vrij vlot voorbij is gegaan. Grovere peen was in het algemeen al niet ruim voorhanden.

Moeizaam jaar

Het is wat productie betreft een moeizaam jaar geweest. De netto kilo’s uit de kist kwamen over het hele seizoen gemeten ongeveer 10% beneden verwachting uit. Verder was er al sprake van 10% minder opbrengst aan wortelen per hectare. De markt heeft verder wel gedaan wat ervan verwacht werd, de prijzen zijn redelijk geweest en lagen gemiddeld rond € 25,00 per 100 kilo.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteurBeheer