Oogst wintertarwe komt op gang

22-07-2020 | Laatste update op 21-02 | |
De eerste maaidorsers zijn actief. De hoofdoogst is echter nog niet echt gestart. - Foto: Sytze Bakker
De eerste maaidorsers zijn actief. De hoofdoogst is echter nog niet echt gestart. - Foto: Sytze Bakker

De oogst van wintertarwe komt in het hele land voorzichtig op gang.

De hoofdoogst kan wat verlaat worden door regen die voor volgende week wordt voorspeld. Dat melden Agrifirm en CZAV. De opbrengsten van wintergerst variëren dit jaar sterk.

Opbrengsten van ruim onder de 10 ton per hectare

Op de klei worden goede opbrengsten genoteerd van soms boven de 10 ton per hectare. Het merendeel van de percelen geeft echter opbrengsten van ruim onder de 10 ton per hectare. Dat zegt Arco Amperse commercieel relatiemanager granen bij Agrifirm. Vanuit Friesland en ook Noord-Groningen komen meldingen van prima opbrengsten van 10 tot 11 ton per hectare. In het oosten van Groningen blijven opbrengsten steken bij 6 à 8 ton per hectare.

Voor wat betreft de wintertarwe en zomergerst kan Amperse nog niet veel meer zeggen dan dat de eerste wintertarwe wordt gedorst en dat de oogst van de zomergerst nog moet beginnen. “Telers staan in de startblokken. Als het volgende week niet zou gaan regenen, zou de hoofdoogst op gang komen. Om echt iets van de opbrengsten te zeggen, is het nog te vroeg. Wat nu al wordt gedorst, is niet voor niets zo vroeg. Dat zijn in regel niet de beste percelen.“
Bij het tijdstip van oogsten is sprake van de traditionele regiospreiding, waarbij het zuiden voorop loopt op de meer noordelijk gelegen akkerbouwstreken.

Hectolitergewichten van rond de 80 kilo

In het Zuidwesten is de eerste wintertarwe eraf, maar daar staan de maaidorsers nog vooral in het graszaad. Daarna wordt de capaciteit ingezet in de tarwe. Adjunct-directeur Ko Franke van CZAV kan van wintertarwe nog geen hectare-opbrengsten geven, maar meldt van de eerste vrachten hectolitergewichten van rond de 80 kilo en vochtpercentages rond de 16% procent. “Ook een enkele met 17% vocht. Die is te vroeg begonnen.“
Zomergranen zijn vaak laat gezaaid. De oogst daarvan laat nog even op zich wachten.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Tholhuijsen
Leo Tholhuijsen Redacteur
Meer over


Beheer