Oogstdruk en valutakoers drukken op EU-tarweprijs

De druk van de binnenkomende nieuwe oogst tarwe zet de prijzen op scherp. Daarnaast krijgt het verschil tussen de koersen van de euro en de Amerikaanse dollar effect op de markt, niet in het voordeel van de Europese exporteurs.

De tarweprijzen op de Parijse termijnmarkt startten de vorige week in mineur, maar trokken vervolgens wel weer bij. In Chicago zagen we hetzelfde beeld. Voor mais was in Parijs de tendens eveneens relatief laag beginnen en geleidelijke prijsverhoging. Mais gaat in Chicago wat op en neer. Tarwe staat in deze week meteen onder druk, nu de eerste aanvoer van de nieuwe oogst op gang is op het noordelijk halfrond.

Handel let scherp op voortgang tarweoogst

De handel houdt de oogstvoortgang en zeker ook de ontwikkeling van de kwaliteit wel angstvallig in de gaten. In het algemeen geldt immers dat de oogsten, uitgezonderd die van de Verenigde Staten en Australië, niet echt meevallen. De Britse hectare-opbrengsten en kwaliteit van de nieuwe tarwe zijn nog onduidelijk, vanwege de enorme variatie dit seizoen. Dat zijn de gevolgen van een voor het gewas zware winter en een droog voorjaar.

Telers houden graan vast

De agrarisch-economische site Agrimoney meldt een algemene neiging bij de telers om hun graan vast te houden, met als neveneffect ondersteuning van de prijzen. Zodra de oogst overal eenmaal binnen is, gaat dat beperkte aanbod uiteraard meer gewicht in de schaal leggen.

Daling maisprijs verwacht

Op de fysieke markt heeft de hoge koers van de euro ten opzichte van de dollar een drukkend effect op de tarwe-export vanuit de EU. Anderzijds vergemakkelijkt dit import van goedkoper graan, in het bijzonder mais. Voor de korte termijn is mais nog tamelijk krap, maar zodra de EU-maisoogst gereed is, en vooral ook zodra de mais uit Oekraïne komt, zal de maisprijs flink zakken.

In de VS moet de tarweprijs het hebben van de al genoemde euro-dollarverhouding, die voor de Amerikanen gunstig uitpakt. De maismarkt is voor de VS wat lastiger, dankzij verbeterde omstandigheden voor de groei komt er druk op de prijs, zeker in aanmerking genomen dat er veel geproduceerd kan worden met het huidige areaal.

Gerst duurder

Gerst wordt momenteel duurder. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt dat recente aankoop van 725.000 ton voergerst door Saoedi-Arabië de marktstemming heeft opgekrikt. In Canada (Alberta) heeft overvloedige regen negatief effect op de kwaliteit.

Bekijk meer graanprijzen en termijnmarktnoteringen via Foodagribusiness.nl/markt

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.