Doorgaan naar artikel

Oogstdruk zet tarweprijs op iets lager niveau

Foto: Mark Pasveer premium

Foto: Mark Pasveer

De fysieke handel in tarwe is nog steeds rustig. Vraagprijzen liggen nog wat hoger dan de biedprijzen. Rabobank verwacht dat de wereldwijde graanprijzen voorlopig volatiel blijven. ​​​​​​​

Voor voertarwe werd eerder deze week op € 216 per ton genoteerd voor de nieuwe oogst. Dat is € 6 lager dan waarmee het voorgaande seizoen op 20 juni werd afgesloten. Een jaar eerder werd met € 175 per ton gestart met de nieuwe oogst voertarwe.

Het dorsen van tarwe is begonnen. In Europa verlopen oogstwerkzaamheden voorspoedig door gunstig weer. In de Flevopolder lijken de eerste gedorste percelen tarwe goed van het land te komen. Landelijk gezien wordt vanuit de handel een gemiddelde opbrengst van zo’n 10 ton per hectare verwacht. Dat is gemiddeld iets lager dan vorig jaar toen de hectareopbrengsten hoog uitvielen.

Breuk graandeal heeft weinig invloed

Op de graanbeurs in Groningen is de breuk in de graandeal gering van invloed. De internationale tarwenoteringen blijven redelijk in de benen, ondanks de terugtrekking van Rusland uit de graandeal. Bombardementen in de havenstad Odessa, een belangrijke exportpoort voor Oekraïens graan, maken dat de uitvoer stroef verloopt. Handelaren en boeren verwachten overigens dat het graan wel via andere wegen zijn weg vindt.

In de Verenigde Staten blijft het warm en droog weer, waardoor maisnoteringen de afgelopen dagen omhoog bewogen.

Verder maakt de zwakkere Amerikaanse dollar grondstoffen uit de Verenigde Staten interessant. De Amerikaanse inflatiecijfers daalden verder, waardoor investeerders minder in de dollar geloven en massaal verkochten. Na het waardeverlies van de dollar lieten grondstofprijzen gelijk een stijging zien. Op het internationale toneel is de vraag vanuit China goed.

Prognose: stabiel tot dalende prijzen.

Prijsinformatie over graan vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Annet Smale

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin