Ooilammeren maar moeizaam verkocht

21-01-2020 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

De prijzen op de schapenmarkt in Leeuwarden kwamen dinsdag 21 januari niet van hun plek.

De handel was op zich iets vlotter dan een week eerder, laten handelaren weten. Een verandering van de prijzen zat er echter niet in. De weg naar boven lijkt voor de noteringen sowieso versperd, omdat het aanbod de komende weken in ieder geval niet kleiner gaat worden.

Geen prijsherstel

Vorige week werden de prijzen voor ooilammeren met € 2,50 verlaagd en een prijsherstel was niet haalbaar deze week. Handelaren wijten dat vooral aan een trage export. De zwaardere ooilammeren (boven 20 kilo) gaan normaal richting afnemers uit Duitsland en Frankrijk, maar die kopers zijn wat terughoudend momenteel. Voor zware ooien wordt nu maximaal € 95 betaald. De lichtere ooitjes vinden nog wel hun weg richting afnemers uit Nederland en België.

De handel in ramlammeren verloopt weliswaar iets vlotter dan de verkoop van ooien, maar ook hier worden geen veranderingen in de noteringen gedaan. Voor zware rammen (boven 25 kilo) wordt al een aantal weken € 100 tot € 117,50 betaald en dat was op de markt van dinsdag 21 januari niet anders. Handelaren verwachten ook niet dat er op korte termijn veel gaat veranderen in de prijzen voor rammen.

Aanbod blijft ruim

De komende weken houden handelaren rekening met maximaal stabiele prijzen. Omdat het overal redelijk nat is en omdat er vanaf 1 februari weer mest uitgereden mag worden, komen er de aankomende periode naar verwachting voldoende schapen op de veemarkt. Dat maakt de kans op een hogere prijs eigenlijk alleen maar kleiner.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer prijsinformatie over schapen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer