Ook 2020 wordt een roerig jaar

Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Boerenprotest op 16 oktober 2019 in Den Haag. - Foto: Roel Dijkstra
Boerenprotest op 16 oktober 2019 in Den Haag. - Foto: Roel Dijkstra

Een nieuw jaar met nieuwe kansen. En dit jaar vooral ook: nieuwe reuring.

Farmers Defence Force heeft alvast nieuwe acties aangekondigd. Nog geen concrete data, maar wel is de achterban op scherp gezet: wees klaar voor trekkeracties tegen bedrijven die zonder vergunning stikstof uitstoten en bereid je ook maar vast voor op acties tegen het grote Green Deal-plan van eurocommissaris Frans Timmermans.

Juridisch wapen

Nieuw in de aankondiging van de zeer zelfverzekerde actiegroep is de inzet van het juridische wapen. Het zoeken is nog naar een advocaat die zich hier gratis voor in wil zetten, maar het doel is duidelijk: via de rechter de uitstoot van stikstof verminderen van niet-landbouwbedrijven. Dit alles vanuit de overtuiging dat het onrechtvaardig is als de ene sector wel moet inleveren en de andere niet.

Een overeenkomst met de landbouw is er nog lang niet, is het duidelijke signaal van FDF

Duidelijk mag zijn dat minister Schouten niet in alle rust verder kan puzzelen aan het stikstofvraagstuk. Een overeenkomst met de landbouw is er nog lang niet, is het duidelijke signaal van FDF.

Afrikaanse varkenspest

Intussen klopt in het Oosten de Afrikaanse varkenspest (AVP) steeds nadrukkelijker aan de deur. Vlak voor de jaarwisseling was het virus al tot op 21 kilometer van de Pools-Duitse grens genaderd. Beide onderwerpen hebben niks met elkaar te maken. Toch zijn stikstof en AVP de explosieve ingrediënten voor een roerig 2020.Beheer