Ook Belgapom eist grondige reiniging chloorprofam-schuren

Net als VAVI eist Belgapom dat Belgische telers hun schuren in de zomer van 2020 grondig reinigen, in ieder geval voordat de eerste aardappelen worden opgeslagen. Dat meldt de website Vilt.be.

Belgapom eist dat de aardappelenoogst 2020 niet meer met chloorprofam wordt behandeld en dat toebehoren als ventilatoren, kisten, luchtkanalen en transportbanden grondig worden gereinigd. Daarnaast wordt van de aardappeltelers verwacht dat zij, uiterlijk op het moment van levering van de aardappelen, hun afnemers informeren over de geleverde inspanningen voor grondige reiniging.

Lees ook: Telers moeten in 2020 chloorprofam-bewaarplaats reinigen

Toepassen chloorprofam tot 8 oktober 2020

De EU heeft de toelating van chloorprofam op 8 januari 2020 ingetrokken; de kiemremmer mag nog tot uiterlijk 8 oktober 2020 worden toegepast. Het verbod volgt op een rapport van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa. Efsa stelt dat het product toxischer is dan tot nu toe werd aangenomen.

Aanvraag tijdelijke verhoging residulimiet

De Europese Commissie heeft de Maximale Residu Limit (MRL) vastgelegd op 0,01 ppm. Door die lage detectiegrens is de kans erg groot op residu-overschrijding. De chloorprofam-kristallen hebben zich vastgezet in de constructie van de bewaarloodsen waarin ze werden gebruikt. Zelfs een grondige, industriële reiniging kan niet voorkomen dat chloorprofam-kristallen drie tot zelfs tien jaar na gebruik in de loods nog kunnen neerdwarrelen op de opgeslagen aardappelen.

Om die reden heeft de Europese aardappelsector, waaronder Belgapom en VAVI, bij de Europese autoriteiten een aanvraag gedaan voor een tijdelijke verhoging van deze maximale residulimiet. Efsa buigt zich momenteel over die aanvraag.

Lees ook: LTO wil beter aardappelcontract door wegvallen middelen

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.