Net als in Nederland sneuvelde ook in Vlaanderen ongeveer een jaar geleden de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) bij de rechter. - Foto: Twan Wiermans/Pixabay
Niet alleen in Nederland is stikstof een probleem. Ook in België sneuvelde het stikstofbeleid bij de rechter. De Vlaamse omgevingsminister waarschuwt voor een dreigende ‘vergunningsstop zoals in Nederland’.
Net als in Nederland sneuvelde ook in Vlaanderen ongeveer een jaar geleden de PAS (Programmatische Aanpak Stikstof) bij de rechter. Afgelopen week kwam daar een nieuwe uitspraak bij van de Raad voor Vergunningsbetwistingen in België. Daar sneuvelde de vergunning voor een nieuwe geitenstal. De drempelwaarden die Vlaanderen tijdens de PAS hanteerde houden opnieuw geen stand. De rechter concludeert dat concreet moet worden gekeken naar de effecten op nabijgelegen natuur.
De uitspraak sluit aan bij de uitspraak van een jaar geleden. België kwam naar aanleiding van die uitspraak met nieuw (tijdelijk) beleid. Land- en tuinbouwbedrijven moeten nu bij uitbreiding altijd kunnen aantonen dat hun uitbreiding geen negatief effect heeft op de natuur, voor de industrie- en transportsector geldt een drempelwaarde van 1%. Neemt de stikstofdepositie met minder dan dat toe, dan krijgen bedrijven een vergunning.
Onderhandelen over nieuw stikstofbeleid
Ondertussen wordt in België druk onderhandeld over nieuw stikstofbeleid. De Vlaamse omgevingsminister Zuhal Demir waarschuwt naar aanleiding van de nieuwe uitspraak dat een algehele vergunningenstop (“zoals in Nederland”, waar overigens geen feitelijke vergunningenstop is maar wel veel op slot zit) dreigt. Een akkoord is niet genoeg, aldus de minister. “We moeten een stikstofakkoord hebben dat een economisch bloedbad vermijdt en onze natuur voldoende zuurstof teruggeeft,” stelt Demir. Anders vreest ze dat iedere volgende gerechtelijke uitspraak wel eens de druppel kan zijn die feitelijk heel Vlaanderen op slot zet.
De advocaat van de organisatie die de vergunning aanvocht, Natuurpunt, concludeert in Vlaamse media dat met deze uitspraak ook de 1% van tafel is. Omdat die 1% niet wetenschappelijk onderbouwd is, geldt hiervoor hetzelfde als voor de 5%, geeft hij aan. Er moet worden aangetoond dat er geen significante effecten op de natuur zijn.
Vlaanderen zakt dieper in stikstofmoeras
Duidelijk is hoe dan ook dat ook Vlaanderen steeds dieper in het stikstofmoeras zakt. De Belgische advocaat Fernand Keuleneer stelt op Twitter dat geen enkele Vlaamse agrarisch ondernemer nog enige zekerheid heeft. Het wachten is op een politiek stikstofakkoord.
Het Vlaamse medium De Tijd meldt dat de minister hoopt op een ‘stikstofdeal’ voor de voorjaarsvakantie. De discussie zou nog met name vastzitten op maatregelen voor de landbouw en welke financiële middelen hiermee gemoeid zullen zijn.
De Belgische Boerenbond hamert al lang op duidelijkheid. De ‘verstikkende (rechts)onzekerheid’ fnuikt ondernemers, aldus de boerenorganisatie. Het enige duidelijke is dat ook de Belgische agrarische sector forse stikstofmaatregelen boven het hoofd hangt.