Doorgaan naar artikel

Ook China in de race voor vermarkting kweekvlees

De ontwikkelingen rondom kweekvlees nemen in China steeds serieuzere vormen aan.

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De ontwikkelingen rondom kweekvlees nemen in China steeds serieuzere vormen aan. Zowel bij de overheid, bij bedrijven als in het onderzoek is er aandacht voor de nieuwe eiwitvorm.

Singapore is vooralsnog het enige land ter wereld waar kweekvlees op de markt is. Er zijn niet alleen signalen dat de VS mogelijk het tweede land wordt waar verkoop wordt toegestaan, ook China blijft niet achter in de ontwikkelingen kweekvlees marktrijp te maken. In het vijfjarenplan van het Aziatische land, dat de jaren 2021 tot en met 2025 bestrijkt, staat dat het land de mogelijkheden voor kweekvlees, synthetische ei-alternatieven en functionele recombinante eiwitten gaat onderzoeken. Het was voor het eerst dat de Chinese overheid in het plan, waarin ieder vijf jaar de economische ontwikkelrichtlijnen voor het land beschreven zijn, alternatieve eiwitten werden genoemd.

Nadruk op zelfvoorzienendheid

De richting van alternatieve eiwitten past in het doel van China om zijn voedselsysteem duurzamer, maar vooral meer zelfvoorzienend te maken. In het vijfjarenplan is meer nadruk gelegd op zelfvoorzienendheid in voedsel, energie en kapitaal, gezien de zorgen over het coronavirus en andere schokken waardoor toelevering in gevaar kan komen. China importeerde in 2021 ruim 9 miljoen ton vlees. Door zelf (kweek)vlees te produceren, is het land minder afhankelijk van andere landen.

Deal met Israël

Al in 2017 sloot China een deal met Israël voor samenwerking op het gebied van kweekvlees. Met de deal was $ 300 miljoen gemoeid en de overeenkomst werd gezien als een marktopening voor Israëlische bedrijven om kweekvlees in China op de markt te brengen. In Israël vindt momenteel veel innovatie plaats op het gebied van kweekvlees en het land kan als één van de voorlopers worden gezien. Zo opende het Israëlische bedrijf Future Meat er vorig jaar ’s werelds eerste industriële kweekvleesfabriek met een capaciteit van 500 kilogram per dag, Datzelfde bedrijf haalde niet lang daarna ruim € 300 miljoen op voor het bouwen van een productielocatie in de Verenigde Staten. Een jaar eerder werd het Belgische kweekvleesbedrijf Peace of Meat overgenomen door het Israëlische Meat-Tech voor een bedrag van € 15 miljoen.

Chinese kweekvleesbedrijven

Wat de uitwerking van de deal tussen China en Israël is, is echter onbekend. Ondertussen hebben ook Chinese kweekvleesbedrijven niet stilgezeten. Vorig jaar haalde Joes Future Food, naar eigen zeggen China’s eerste kweekvleesbedrijf, een bedrag van $ 11 miljoen op. Met dat geld wil het productiekosten omlaag brengen, het productieproces verbeteren en een pilot productielocatie bouwen voor kweek-varkensvlees.

De oprichter van het bedrijf, professor Zhou Guanghong nam als industrie-expert deel aan het vooroverleg van het Chinese vijfjarenplan. Over het vijfjarenplan meldde hij in een verklaring: “Kweekvlees, als een mijlpaal van toekomstige voedseltechnologie, zal zijn debuut maken in de agrarische en landelijke beleidsdocumenten, wat de grote aandacht van relevante afdelingen voor de kweekvleestechnologie en -industrie weerspiegelt, en de kweekvleesindustrie zal nieuwe ontwikkelingsmogelijkheden inluiden.”

Onderzoek op gebied van kweekvlees

Ook op het gebied van onderzoek worden stappen ondernomen. The Good Food Institute, een non-profitorganisatie die zich focust op de plantaardige en alternatieve eiwittensector, bracht vorig jaar in kaart wat er al gebeurde op dit gebied in China. Zo is kweekvlees onderdeel van een nationaal R&D-programma van het Chinese ministerie van Wetenschap en Technologie. En vorig jaar werd een driejarig door de overheid gefinancierd project op gebied van kweekvlees gelanceerd.

Al met al lijkt ook China zich voor te bereiden op het toestaan van kweekvlees. Het is de vraag hoe lang overheidstoelating voor het op de markt brengen precies op zich laat wachten.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin