Doorgaan naar artikel

Ook Frankrijk verbiedt doden eendagshaantjes

Franse landbouwminister Julien Denormandie. Foto: ANP premium

Franse landbouwminister Julien Denormandie. Foto: ANP

Frankrijk gaat, net als Duitsland, het doden van eendagshaantjes volgend jaar verbieden.

Minister Julien Denormandie zal direct na de zomer met de vereiste voorstellen komen. Dat heeft de bewindsman aangekondigd in een interview met Le Parisien. Frankrijk en Duitsland hebben eerder afgesproken beide het ruimen van de eendagshaantjes te verbieden, maar dat was tot nu toe in Frankrijk nog niet tot uitvoering gekomen.

€ 10 miljoen steun voor broederijen

“Op 1 januari 2022 moeten alle broederijen beschikken over apparatuur om het geslacht van de kuikens in het ei te kunnen bepalen. Dat moet een eind maken aan de eliminatie van 50 miljoen mannelijke kuikens per jaar direct na hun geboorte”, aldus de minister.

Denormandie heeft toegezegd dat de Conseil d’État, de Franse Raad van State, tegen het eind van de zomer over het wetsvoorstel kan beschikken waarin ‘nieuwe verplichtingen zijn vastgelegd’. Broederijen moeten de vereiste apparatuur dan zo snel mogelijk aanschaffen en installeren. Om dat draagbaarder te maken, trekt de minister € 10 miljoen steun uit. Bedrijven kunnen uit dat fonds tot maximaal 40% van de investeringen vergoed krijgen. “Voor de consument worden de extra kosten geraamd op 1 cent op de prijs van een doos met zes eieren”, schat de Franse minister in.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Ruud Peijs

Freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin