Ook in 2023 een hete zomer voor gasprijzen voorspeld

28-12-2022 | |
Bondskanselier Olaf Scholz begin augustus bij de gereviseerde turbine voor de Nord Stream gasleiding. Een maand later maakte een explosie de leiding definitief onklaar. - Foto: ANP
Bondskanselier Olaf Scholz begin augustus bij de gereviseerde turbine voor de Nord Stream gasleiding. Een maand later maakte een explosie de leiding definitief onklaar. - Foto: ANP

De gasmarkt houdt zich aan geen enkele in het verleden geldende wetmatigheid meer. De kenners voorspellen voor 2023 weer een hete zomer.

Normaal gesproken gingen de gasprijzen in aanloop naar de winter een beetje omhoog en in de zomer weer wat omlaag. Maar normaal gesproken bestaat niet meer. En de grafiek van de markt trekt zich al anderhalf jaar niks of weinig aan van wat kenners denken dat er zal gaan gebeuren.

Gasprijs daalde afgelopen week

De afgelopen week ging de gasprijs alleen maar omlaag, terwijl er toch ook allerlei seinen op rood stonden. Vorig jaar kenmerkte december zich juist door een eindsprint in de prijsstijging die zich in de zomer en het najaar al aan het ontwikkelen was. Een prijsstijging waarvan toen de kenners vermoedde dat die niet blijvend kon zijn. Want wie ging dat soort prijzen van 60, 70, 80 cent per kuub betalen?

Toen de oorlog in Oekraïne uitbrak en nu die oorlog voortduurt en bloederig voortduurt, begreep iedereen dat wie nog gas wilde verstoken die prijzen wel moest betalen. De Europese landen boden tegen elkaar op om toch maar gas vast te leggen voor komende jaren. En om de gasopslagen te vullen. Het culmineerde in de augustuspiek tot ver boven de € 3 per kuub.

Lees ook: Europese gasprijs terug op niveau van begin turbulent 2022

Zomerpiek gasprijs in 2023

Een dergelijke zomerpiek zal er ook in 2023 gaan komen, voorzien alle energiekenners in Europa. Want dan zullen we het vermoedelijk écht zonder Russisch gas moeten gaan doen, waar nu nog een laatste beetje door de zuidelijke landleidingen loopt. En het aanbod van lng is al tot het uiterste opgevoerd.

Het in februari in werking tredende Europese marktmechanisme moet voorkomen dat EU-landen weer de hoofdprijs moeten gaan betalen, terwijl elders gas goedkoper wordt aangevoerd. De kenners vrezen dit prijsplafond, omdat de marktprijs door dat plafond aangetrokken zal worden. Maar ja, de kenners hebben wel meer gezegd.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van der Scheer
Meer over


Beheer