Ook in juni geen prijsverlaging van KAS

Foto: Canva
Foto: Canva

KAS wordt niet goedkoper en kali en fosfaat worden duurder. Dit voorjaar was alles anders dan anders.

De situatie op de kunstmestmarkt is op dit moment vrij bijzonder. De prijzen van KAS gaan maar niet omlaag. Sterker: eind april kwam er zelfs nog wat bij de prijs op. Het contrast met voorgaande jaren is groot. In 2019 daalde de KAS-prijs in het tweede kwartaal met € 3,50 per 100 kg. In 2020 was de prijsverlaging in het voorjaar zelfs € 4,10 per 100 kg. Dit jaar is de notering van KAS al bijna twee maanden lang ongewijzigd: € 28,90 per 100 kg. Het verschil met vorig jaar is inmiddels erg groot geworden. Eind juni 2020 bereikte KAS juist een bodemprijs van € 18,80 per 100 kg (bron: groothandel Triferto).

De hoge prijzen zijn vooral het gevolg van de goede mondiale vraag naar kunstmest. Ook zijn de alternatieven voor KAS behoorlijk aan de prijs, en zelfs nog iets duurder. Zowel voor ureum als het vloeibare urean moet op dit moment meer worden betaald. Daar komt bij dat er weinig voorraad in de pijplijn zit, en dat grondstofprijzen hoog blijven. De industrie ziet dus geen reden om prijzen te verlagen, de mindere boerenvraag in deze periode van het jaar ten spijt. Het nieuwe seizoen lijkt straks met hoge prijzen te beginnen.

Voor kali geldt dat de prijzen deze week onveranderd blijven. Voor deze meststof wordt € 30,10 per 100 kg betaald. Dat is nagenoeg evenveel als een jaar geleden.

De kaliprijzen lijken wel enigszins in de lift te zitten. Economische sancties tegen grote producent Wit-Rusland zijn aannemelijk, en een andere grote aanbieder, Canada, kampt met productieproblemen. Een kleiner aanbod kan hier tot een verdere prijsstijging leiden.

Fosfaatmarkt

Tripel superfosfaat noteert ook stabiele prijzen, maar medio juni kwam er nog € 2 bij de notering op. Fosfaat noteert sindsdien € 50,20 per 100 kg. Dat is maar liefst € 12 meer dan een jaar eerder. Ook voor de fosfaatmarkt geldt dat vraag en aanbod mondiaal gezien niet helemaal in balans zijn. Met soms een prijsstijging tot gevolg.

Prognose: KAS stabiel, kali duurder.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteurBeheer