Ook sojamarkt getroffen door coronavirus

28-01-2020 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

Verschillende beursnoteringen staan onder druk door de angst over het coronavirus.

Ook de prijzen van landbouwproducten staan onder druk door deze zorgen, waaronder die van sojabonen. Handelaren verwachten dat de vraag geraakt gaat worden door de uitbraak in China. De prijsindex voor sojabonen van de International Grains Council (IGC) stond maandag 27 januari op 178 punten (index 100 = januari 2000). Dat is 11 punten lager dan de piek die in december werd behaald. De prijsstijging van vorige maand weet geen stand te houden. Op 17 december stond de sojaprijsindex nog op 189 punten. In december steeg de prijs voor sojabonen op voorhand van de gedeeltelijke handelsovereenkomst tussen de Verenigde Staten en China. Als blijk van vertrouwen schrapte China in december de Amerikaanse tarieven, waardoor toen de prijs voor soja opleefde.

Sojameel licht omhoog

De prijs van sojameel steeg overigens licht op de termijnmarkt in Chicago. Dat komt door een goede vraag naar Amerikaanse voorraden doordat de Argentijnse verwerker van sojabonen Vicentin kampt met financiële problemen.

Braziliaanse oogst

In Brazilië vordert de oogst van sojabonen. Omdat de aanplant laat was, lopen oogstwerkzaamheden achter op vorig jaar; 4,3% versus 13% vorig jaar. De opbrengsten zijn tot dusver goed. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) schat de Braziliaanse oogst voor 2019-‘20 op een record van 123 miljoen ton. Voor seizoen 2018-’19 is de oogst 117 miljoen ton sojabonen. En voor 2017-’18 werd 122 miljoen ton geoogst in Brazilië.

Prognose: prijsdruk voor soja.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer