Ook taak voor voedingsindustrie in watertekort

29-06 | |
Hilhorst
Alieke Hilhorst Redacteur
Foto: Canva
Foto: Canva

Drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt voor een dreigend tekort aan drinkwater.

Ook uit andere delen van het land komen dezelfde geluiden. Uit onderzoek blijkt dat in Vlaanderen en Limburg de drinkwatervoorziening onder druk komt te staan door minder watertoevoer vanuit de Maas. In Overijssel en Gelderland worden nu al aanvragen van bedrijven geweigerd.

Omgaan met water

Waterbedrijf Vitens zegt dat het watertekort ontstaat door meer vraag en minder aanbod. Het gemak waarmee consumenten omgaan met water is volgens hen een grote reden waardoor er meer water wordt getapt. Zwembaden worden klakkeloos volgepompt met drinkwater, tuinen ermee gesproeid en auto’s gewassen. Terwijl er ook sprake is van verdroging van waterbronnen.

Wettelijk verplicht

Door het gemak waarmee Nederlanders drinkwater gebruiken, dreigen nu problemen te ontstaan bij voedingsproducenten. Voor de voedingsindustrie is drinkwater van levensbelang, omdat zij wettelijk verplicht zijn om dit water te gebruiken in hun processen. En water verbruiken kunnen ze in de voedingsindustrie: deze sector is een van de grootste verbruikers van grondwater in Nederland, met ongeveer 300 miljoen kubieke meter per jaar.

Maar het besparen is niet alleen een opdracht voor de consument, maar juist voor voedingsbedrijven

Dat er een probleem is, moet duidelijk zijn als de drinkwatervoorziening in gevaar komt. Bedrijven moeten zich ervan bewust zijn dat zij als eerste van het waternet af gehaald zullen worden, want aan hen is, in tegenstelling tot particulieren, geen leveringsplicht. Bewustwording van het waterverbruik en inperken hiervan is dan ook de oplossing volgens Vitens. Maar het besparen is niet alleen een opdracht voor de consument, maar juist voor voedingsbedrijven. Hoe minder water zij verbruiken en verspillen, hoe minder het watertekort op de voedingsproductie drukt. Drinkwater is niet langer vanzelfsprekend, de duurzame omgang hiermee des te meer.Beheer