Doorgaan naar artikel

Ook viskwekerij onder vuur van dierenbeweging

Geüpdatet op:
Business
Achtergrond
Schotland is de op twee na grootste zalmproducent in de wereld met zo’n 165.000 ton (circa 38 miljoen dieren) per jaar en het exporteert naar meer dan vijftig landen, waaronder Nederland. Foto: ANP

Schotland is de op twee na grootste zalmproducent in de wereld met zo’n 165.000 ton (circa 38 miljoen dieren) per jaar en het exporteert naar meer dan vijftig landen, waaronder Nederland. Foto: ANP

Dierenwelzijn is niet alleen voor de veehouderij op land een gevoelig onderwerp. Ook de viskweeksector ligt onder de loep.

Niet alleen de veehouderij heeft de hete adem in de nek van de dierenwelzijnsbeweging. Dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF) heeft onderzoek gedaan naar welzijn bij zalmen in Schotse kweekvijvers en concludeert dat die onder slechte omstandigheden leven. Daardoor zouden ze allerlei ziektes, parasieten of misvormingen hebben of vroegtijdig doodgaan.

Onderzoekers van CIWF inspecteerden 22 Schotse kwekerijen en filmden onder water op kwekerijen van de vijf grootste producenten die samen 96% van alle Schotse zalm produceren. De beelden zijn schokkend, stelt CIWF.

“Zalmen die een oog missen of stukken uit hun lichaam, waarvan de huid weggegeten wordt door zeeluizen. Zalmen zijn intelligente dieren, met gevoel en emoties, zo moeten we hen ook behandelen”, stelt directeur Geert Laugs van CIWF Nederland.

Gekweekte zalm meest gegeten vis in Nederland

De organisatie roept de Schotse overheid op een rem te zetten op de groei van de zalmindustrie. Schotland is de op twee na grootste zalmproducent in de wereld met zo’n 165.000 ton (circa 38 miljoen dieren) per jaar en het exporteert naar meer dan vijftig landen, waaronder Nederland. Gekweekte zalm is de meest gegeten vis in Nederland. Naast ruim 66.000 ton Noorse zalm importeerde Nederland in 2019 ruim 1.000 ton Schotse zalm; dat zijn ongeveer 200.000 dieren.

Kooien

Zalmen zijn van nature trekdieren en leggen in hun leven duizenden kilometers af. In de kwekerijen leven ze in kooien dicht op elkaar. Soms zou wel een kwart van de dieren de slachtleeftijd niet halen, aldus CIWF. De organisatie wil dat er een eind komt aan de zalmkwekerij. “Wilde, migrerende dieren in kooien opsluiten en de oceanen verder leegvissen om hen te voeren met wilde vis is pure waanzin”, aldus Laugs.

Ook kritiek op Nederlandse viskwekerij

Eerder dit jaar publiceerde dezelfde organisatie een kritisch rapport over dierenleed in de Nederlandse kweekvisserij. De Nederlandse brancheorganisatie Nevevi wees er toen op dat kwekerijen op land in gesloten systemen niet de milieunadelen hebben van bijvoorbeeld zalmkwekerij met kooien in zee. Recirculatiesystemen zijn de laatste decennia in de relatief kleinschalige Nederlandse viskwekerijsector sterk ontwikkeld, aldus Nevevi.

Gedragscode ontwikkeld

Met het oog op duurzaamheid en dierenwelzijn is in Nederland een gedragscode ontwikkeld die verplicht is voor alle kwekers van Nevevi. Hierin is onder meer afgesproken dat warmwatervissen zoals meervallen voor de slacht verdoofd worden door onderkoeling. Paling wordt elektrisch verdoofd en voor tarbot is dat in ontwikkeling.

De Schotse zalmsector benadrukt op de eigen website dat dierenwelzijn en diergezondheid juist hoog in het vaandel staan bij de zalmkweek.

Medeauteur: Johan Oppewal

Snel delen

Image
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin