Doorgaan naar artikel

Ook Vlaanderen zet in op meer plantaardige eiwitten

Geüpdatet op:
Achtergrond
Eiwittransitie
De Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits. Foto: ANP

De Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits. Foto: ANP

Onlangs werd de Vlaamse eiwitstrategie gepresenteerd. Die moet zorgen voor meer lokale productie van eiwitgewassen en (lokale) consumptie van plantaardige eiwitten.

Onlangs presenteerde de Vlaamse landbouwminister Hilde Crevits de Vlaamse eiwitstrategie 2030. Vlaanderen zet, net als Nederland, in op de productie en consumptie van meer plantaardige eiwitten voor voeding en de verduurzaming van diervoeders.

Net als Nederland en andere Europese lidstaten moet België een nationale eiwitstrategie opstellen. De Vlaamse overheid wil de eiwitproductie en -consumptie verduurzamen en diversificeren. Het aanbod aan meer diverse, lokale eiwitbronnen en de bijhorende consumptie moeten tevens economische kansen bieden voor Vlaanderen en bijdragen aan een grotere Europese zelfvoorziening in eiwitten. De strategie bestaat uit zes thema’s: duurzaam diervoer, duurzame dierlijke productie, meer plantaardige eiwitten, meer nieuwe eiwitten, meer productdiversiteit en duurzame eiwitconsumptie.

27.000 hectare eiwithoudende gewassen

In Vlaanderen worden nu op ongeveer 27.000 hectare eiwithoudende gewassen geteeld. Het grootste deel hiervan is bestemd voor de verwerking in veevoer, zoals grasklaver, of in humane voeding, zoals erwten en bonen. Nieuwe teelten, zoals soja en quinoa, zijn nog beperkt tot zo’n 50 hectare, maar nemen toe. Lupine, linzen en kikkererwten worden nog niet op grote schaal geteeld in Vlaanderen, maar hier wordt onderzoek gedaan naar rassen die in het Vlaamse klimaat kunnen gedijen.

Soja in tuin laten groeien

Een beeldend voorbeeld is een project van een aantal Vlaamse kennisinstituten. Onderzoekers zijn op zoek naar 1.000 burgers, waarvan 200 boeren, om in hun tuin soja te laten groeien. Daarmee willen de onderzoekers de relatie tussen bodembacteriën en de groei van de sojaplant in Vlaanderen in kaart brengen. Voor een dergelijke ‘bacteriebibliotheek’ en conclusies hieruit zijn veel monsters nodig, vandaar dat hulp in wordt geroepen van burgers. “We willen op zoek gaan naar Vlaamse bodembacteriën die soja hier bij ons kunnen helpen groeien. Het is een subtropische plant die niet aangepast is aan onze omgeving. Willen we soja zich hier laten thuis voelen, dan moeten we de juiste microbiële partners vinden in onze bodem”, aldus professor Sofie Goormachtig van VIB en UGent

Consumptie van eiwitten

Wat betreft de consumptie van eiwitten moeten consumenten in de Vlaamse supermarkt uit een breed aanbod aan ‘smakelijke, veilige en nutritioneel hoogwaardige eiwitproducten’ kunnen kiezen, aldus de strategie. “De voorkeur gaat uit naar weinig bewerkte producten, die meestal ook duurzamer en gezonder zijn doordat minder (hoogtechnologische) bewerkingen en toevoegingen nodig zijn. Dit mag echter niet beletten dat ook sterker (hoogtechnologisch) verwerkte producten een plaats krijgen in het aanbod”, staat in de strategie. Over een duurzame eiwitconsumptie zegt de strategie dat er naast de voorkeur voor weinig bewerkte voeding nog twee uitgangspunten zijn die onderbouwd zijn door wetenschappelijke literatuur: in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding eten, voedsel niet verspillen en consumptie matigen.

Kansen voor Vlaamse voedingssector

Volgens de landbouwminister biedt de strategie kansen voor de hele Vlaamse voedingssector en draagt het bij aan consumptie van gezonde voeding. “Met deze eiwitstrategie creëren we duurzame kansen voor onze landbouwers en voedingsbedrijven”, stelt Crevits. “Tegelijk geven we onze ambities op het vlak van gezonde voeding een duwtje in de rug.”

Medeauteur: Carolien Kloosterman

Snel delen

Image
Vilt

Vlaams infocentrum land- en tuinbouw

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin