Ook voer, folie en kunstmest duur door energietekort

14-02 | |
Een ton KAS kostte in het voorjaar van 2021 zo’n € 20; dit jaar mag je rond € 60 voor een ton neertellen. Foto: Jan Willem van Vliet
Een ton KAS kostte in het voorjaar van 2021 zo’n € 20; dit jaar mag je rond € 60 voor een ton neertellen. Foto: Jan Willem van Vliet

Door de hoge energieprijzen zijn ook andere grondstoffen en benodigdheden in de voedselproductie duur. Veevoer, kunstmest en ook landbouwplastic worden grote kostenposten voor primaire producenten.

De dieselprijs bereikt maandag een nieuw hoogtepunt en ook de gasprijs stijgt weer fors door de dreigende situatie in Oekraïne. De energiemarkt is al maanden onrustig, veel vraag en een productieniveau dat niet of lastig omhoog kan, met recordhoge prijzen tot gevolg. Op de wereldmarkten grijpt alles in elkaar: omdat de fossiele grondstoffen duur zijn, worden agrarische benodigdheden dat ook; van kunstmest tot kuilplastic.

Kosten voor kunstmest

Sinds de energieprijzen de pan uit rijzen, zijn kunstmestfabrikanten terughoudend geweest in de productie. Ook de benodigde grondstoffen hiervoor zijn lastig aan te komen. Gevolg daarvan is nu dat het spul duur is. En wederom: het groeiseizoen staat voor de deur. Uit cijfers van Wageningen University blijkt dat de gemiddelde kosten voor kunstmest en bestrijdingsmiddelen circa 15 tot 20% van de totale kosten op een akkerbouwbedrijf uitmaken. ABN Amro berekent dat kunstmest dit jaar zo’n 50% duurder is dan in 2020.

Derogatie

Vergeleken met 2021 is het verschil nog groter. Een ton KAS kostte in het voorjaar van 2021 zo’n € 20; dit jaar mag je rond € 60 voor een ton neertellen. Dit treft vooral akkerbouwers en melkveehouders en ook bijvoorbeeld tuinders in de portemonnee. Mogelijk kan ook de onzekerheid vanuit Brussel rond de derogatie een rol spelen in de prijs en beschikbaarheid van de juiste (kunst)meststoffen, tekent ook ABN Amro hierbij aan.

Bedrijven geven nu aan dat dit jaar een doorbelasting van € 1,25 per baal nodig is om de kosten van de duurdere folie te compenseren

Loonwerkerskoepel Cumela ziet dat bijvoorbeeld ook landbouwplastic duur wordt vanwege de slechte leverbaarheid dit seizoen. André de Swart van Cumela berekent de kosten van het folie om balen voor: “In het voorjaar van 2021 stegen de kosten al fors en moesten bedrijven al gemiddeld een euro per baal extra vragen vanwege de duurdere folie. Op dit moment is de kostenstijging van de folie nog groter dan in 2021. Bedrijven geven nu aan dat dit jaar een doorbelasting van € 1,25 per baal nodig is om de kosten van de duurdere folie te compenseren. In totaal komt daarmee de stijging over een periode van twee jaar uit op € 2,25 per baal vanwege de duurdere folie”, aldus De Swart.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen


Beheer