Oorzaak faillissement Loogman nog niet duidelijk

05-01-2021 | Laatste update op 02-03 | |
Vanuit het Food Centre Amsterdam beleverde Loogman horecabedrijven. - Foto: ANP
Vanuit het Food Centre Amsterdam beleverde Loogman horecabedrijven. - Foto: ANP

Aardappelverpakker Loogman werd in november 2020 failliet verklaard. De oorzaak is nog niet helder. Duidelijk is wel dat het al langer slecht ging met het bedrijf.

Het is nog onduidelijk waarom groothandelsbedrijf A.C. Loogman & Zonen failliet is gegaan. Curator Sander Schouten van AMS Advocaten doet hier nog verder onderzoek naar, schrijft Schouten in het eerste faillissementsverslag. A.C. Loogman handelde vooral in aardappelen en een beetje in uien, frites en snacks. Het bedrijf werd op 17 november 2020 failliet verklaard. Er is een tekort ontstaan van € 7,4 miljoen. Dit is een voorlopige berekening, meldt Schouten.

In 2017 en 2018 draaide het bedrijf een omzet van ongeveer € 10,4 miljoen. In 2019 zakte dat naar bijna € 9,6 miljoen. In 2017 werd een verlies geleden van € 564.492, gevolgd door een winst van ruim € 1 miljoen in 2018. In 2019 werd een winst geboekt van € 1.753. De cijfers over 2019 worden nog nader onderzocht.

Food Center in Amsterdam

Loogman werkte tot halverwege 2014 vanuit de groothandelsmarkt Food Center in Amsterdam. Vanuit die locatie wordt nu alleen nog de horeca bediend. De aardappelactiviteiten verhuisden naar Aalsmeer. In februari 2014 kocht de Loogman Holding, eigenaar van het failliete A.C. Loogman, een stuk grond in Aalsmeer en bouwde er een fabriekshal voor het verwerken en verpakken van aardappelen. De holding verhuurde de bedrijfsruimte aan Loogman & Zonen. Het bedrijf was één van de grotere aardappelverpakkers in Nederland. Voor de financiering werd een hypotheek afgesloten bij ING, staat in het faillissementsverslag.

Verkoop onroerend goed

In het voorjaar van 2019 was duidelijk dat Loogman in zwaar weer verkeerde. “Toen heeft ING aan Loogman & Zonen te kennen gegeven dat voortzetting van het krediet niet zinvol is vanwege langdurende verlieslatende exploitatie”, meldt de curator in het verslag. Loogman kreeg drie keer de gelegenheid de schuld af te lossen door het onroerend goed te verkopen. Nu dat niet is gebeurd, wordt op 28 januari 2021 het onroerend goed geveild. Curator Schouten laat de inventaris apart veilen door Industrial Auctions. Deze online veiling loopt af op 3 februari. Volgens de curator is er veel belangstelling voor de inventaris en het machinepark.

Er staan nog wel aanzienlijke rekening-courantvorderingen open richting de eigenaren van Loogman & Zonen. Dat betreft een vordering van minimaal bijna € 2,9 miljoen bij A.C. Loogman & Zonen Holding, minimaal € 904.453 bij A.C. Loogman jr. Holding en minimaal € 556.685 bij A.C. Loogman Horecagroothandel. Gewoonlijk moet een rekening-courantvordering bij een faillissement worden terug betaald.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer