Doorgaan naar artikel

Oorzaak ziekte van Parkinson steeds vaker gelegd bij voeding

Geüpdatet op:
Nieuws
Food & Health
Foto: David Rozing

Foto: David Rozing

Wetenschappers wijzen erop dat de dagelijkse consumptie van zuivel en zuivelproducten een verhoogd risico op het krijgen van de ziekte van Parkinson met zich meebrengt.

De toepassing van bepaalde gewasbeschermingsmiddelen worden ook in verband gebracht met neurologische aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Professor Bas Bloem van de Radbouduniversiteit deelde zijn zorg in november vorig jaar met het College voor de toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden. Voor het Ctgb was het college van Bloem reden een alarmerende brief te schrijven aan de Europese Voedselveiligheidsautoriteit.

Gewasbeschermingsmiddelen

Deze week stelde kersvers Kamerlid Leonie Vestering (Partij voor de Dieren) schriftelijke vragen aan demissionair landbouwminister Carola Schouten. Een van de vragen: wordt er bij de toelating van gewasbeschermingsmiddelen wel rekening gehouden met blootstelling aan consumenten?

Aanleiding voor de vragen van Vestering zijn onder andere publicaties in het Algemeen Dagblad, waarin staat dat levenslange consumptie van zuivelproducten leidt tot de ziekte van Parkinson. Die conclusie is gebaseerd op een uitspraak van de Nijmeegse professor Bloem. De neuroloog licht in een internetcollege toe waar zijn zorgen zitten. Hij zegt dat langdurige consumptie van melk “een risico is om later Parkinson te krijgen.” Hij legt niet een oorzakelijk verband, maar zegt wel dat gewasbeschermingsmiddelen de weg naar de consument vinden, onder andere via melk.

Geen eenduidige conclusies

Of de consumptie van zuivel invloed heeft op (het ontstaan van) de ziekte van Parkinson, is moeilijk vast te stellen, omdat er tussen het begin van de ontwikkeling van de ziekte en de zichtbare symptomen ervan wel tien tot vijftien jaar kan zitten. Bij cohortstudies onder grote groepen mensen in onder andere Zweden en de Verenigde Staten is wel een zekere relatie vastgesteld, maar de conclusies waren niet eenduidig.

Frankrijk

Anders ligt de relatie tussen het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en het voorkomen van de ziekte van Parkinson. Bloem laat dat zien aan de hand van een kaart van Frankrijk waarop de gebieden zijn gemarkeerd waar de ziekte van Parkinson meer voorkomt. Die gebieden blijken een opvallende overlap te vertonen met de plaatsen waar (veel) gewasbeschermingsmiddelen in het oppervlaktewater aan worden getroffen. Franse wijnboeren hebben een verhoogd risico op de ziekte van Parkinson. Voor bepaalde gewasbeschermingsmiddelen is bovendien bij dierproeven vastgesteld dat ze symptomen van Parkinson veroorzaken. Het bewijs dat bepaalde middelen een rol spelen bij de ontwikkeling van Parkinson stapelt zich op.

Dat was ook de reden voor voorzitter Johan de Leeuw van het Ctgb om zijn zorg te delen met Bernhard Url, de baas van de EFSA. Het Ctgb stelt de EFSA voor om alle toegelaten stoffen die geassocieerd worden met de ziekte van Parkinson, extra te screenen.

Snel delen

Image
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin