Oostenrijkse bioboeren niet eens met weideregels

Met het uitstel van invoering van nieuwe strengere Europese regels voor biologische producten komt de Europese Commissie vooral Oostenrijkse melkveehouders tegemoet.

Dat schrijft het Belgische Landbouwleven. De Commissie heeft vorige maand besloten de nieuwe regels niet volgend jaar maar pas in 2022 in te voeren. Formeel zouden als gevolg van het coronavirus nog niet alle administratieve procedures zijn afgerond. In de praktijk speelt dat in Oostenrijk nog veel protest is tegen verplichte weidegang van al het melkvee.

Uitloop volstaat nu nog

Oostenrijk telt zo’n 3.000 biologische melkveehouders met gemiddeld 22 koeien. Veel kleinschalige bedrijven liggen bij de dorpskern met weiland op enige afstand. Momenteel krijgen veehouders een ontheffing als hun koeien meer dan 200 meter moeten lopen of wanneer ze over geasfalteerde wegen moeten. Een uitloop volstaat dan. Met de invoering van nieuwe regelgeving worden dit soort uitzonderingen, die in de afgelopen jaren royaal zouden zijn toegekend, tot een minimum beperkt. Meer dan 300 bedrijven zouden niet aan de nieuwe eisen kunnen voldoen.

In Oostenrijkse media beklagen veehouders zich over de verplichting een weideplan op te stellen. Daarin moeten ze aangeven hoe ze aan de nieuwe Europese regels denken te kunnen voldoen. Er is onduidelijkheid over de richtlijnen en daarbij valt volgens een van de veehouders überhaupt niet te voorspellen hoeveel dagen hij zijn koeien kan weiden.

Niet voldoen aan nieuwe regels

Oostenrijk spreekt al maandenlang met Europese ambtenaren, maar er is geen overeenstemming. Uiteindelijk zou het Europees Hof van Justitie een oordeel moeten vellen. Een dergelijke procedure kost echter veel tijd en ondertussen kan Brussel de subsidiekraan al dichtdraaien.

Diverse biologische melkveebedrijven in Oostenrijk zouden inmiddels al de deuren hebben gesloten omdat ze niet aan de nieuwe regels kunnen voldoen. Ze hebben onvoldoende hectares bij hun bedrijf om de koeien te kunnen weiden. Harde cijfers worden echter niet door de belangenorganisaties bevestigd.

Gezond koeien voeren met minder eiwit: hoe doe je dat? Kijk gratis het webinar hierover terug

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.