Op bizarre biggenmarkt blij met elk alternatief

Vermeerderaars zullen dit jaar niet snel vergeten; niet eerder waren er in een jaar zulke extreme prijsverschillen.

Wie had in februari, toen de biggen ruim € 100 opbrachten, kunnen denken dat elke cent van die opbrengst nodig zou zijn om het verlies in de herfst recht te trekken. Het voortschrijdend gemiddelde van dit jaar wordt daardoor op de meeste vermeerderingsbedrijven nog met groene inkt geschreven, maar bij de huidige lage prijzen holt zelfs de gemiddelde opbrengst hard achteruit.

En dan nog doet een gemiddelde geen recht aan het gevoel dat de marktsituatie nu geeft. Die is bizar slecht. En daar waar in andere jaren na week 40 tot 42 de vraag aantrekt, is er nu geen enkel signaal dat daarop wijst.

Minder mestplaatsen en stokkende doorstroming

Het is de ingestorte export door de problemen in Duitsland, die rechtstreeks voor problemen zorgt. Maar ook indirect, door de extra druk die dat geeft op de Nederlandse varkensmarkt. Handelaren zeggen nu een week achter te liggen. In de volle markt wordt voorlopers uitgezocht, maar komt de afdeling niet leeg, waardoor er ook geen plek is om op te leggen.

En dat valt dan ook nog eens ongelukkig samen met het effect van de opkoopregeling. Nadat eerst vermeerderaars begonnen leeg te draaien, leggen nu ook stoppende vleesvarkenshouders niet meer op om tijdig hun stallen leeg te hebben. Dat zorgt voor een scheefgroei die nog een maand of vier gaat duren.

Gespeende biggen weg als slachtbig

En ook al geeft het volgens handelaren geen extra ruimte, in dat licht gaan ook deze week de biggennoteringen opnieuw omlaag. DCA verlaagde met € 1 naar € 23,50 en Vion doet € 1,50 van zijn biggenprijs af en komt daarmee op € 18,50 (€ 16,97 exclusief btw) per big.

Het is een prijsniveau waarop alternatieven in beeld komen die anders worden weggehoond. Zo worden nu biggen kort na het spenen voor € 10 tot € 15 per stuk verkocht als slachtbig. Niet de hoofdprijs, maar het geeft wel ruimte en je weet wat je hebt.

Prognose: prijsdruk.

Bekijk meer biggen- en varkensprijzen via FoodAgribusiness.nl/markt

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.