Doorgaan naar artikel

Op naar meer invloed

Foto: Laurens van Putten

Foto: Laurens van Putten

Geen boerenleiders in top 200 invloedrijkste Nederlanders.

Zeker, we staan op de kaart. Dankzij de onvermoeibare leiders van FDF en de boeren die actie voerden. Dat is bereikt in 2020. Dat lukte niet meer zo bij de LTO, vandaar de onvrede daar. Maar hebben we verder ook wat bereikt? Weinig, denk ik. De stikstofwet ligt er en wordt uitgevoerd. De sympathie van de burger leek eerst groot, maar kalft af, naarmate er meer acties kwamen. De laatste, de blokkade van de aanvoer van de supermarkten, heeft de stemming nog verder verslechterd. Gelukkig distantieerde Farmers Defence Force (FDF) zich van deze laatste acties. Anders was onze invloed nog kleiner geworden.

Want boereninvloed, daar mankeert het aan. Het wapen van de trekkers is uitgespeeld. Nu moeten we zorgen dat we in de netwerken rond Den Haag komen. Met alle respect, maar dat is beter dan een plaats in de FoodAgriTop50. Dat is toch een beetje: wie is de baas in eigen huis?

200 invloedrijkste Nederlanders

Anderen begrijpen beter dan wij dat je invloed vooral buiten de eigen kring moet zoeken. De Volkskrant publiceert ieder jaar een lijst van de 200 invloedrijkste Nederlanders. Daar moet je als vertegenwoordiger van de landbouw bij zitten om wat te bereiken.

Maar dat doen we niet, of in ieder geval niet overtuigend. Zeker, Hein Schumacher van FrieslandCampina zit er in. Hij duikelde dit jaar van de 79e plaats naar 116. Is dat erg? Voor mijn gevoel niet. Ik kan hem tenminste niet als belangenbehartiger van de boeren zien. Hij probeert de afglijdende zuivelmoloch FrieslandCampina op de rails te krijgen. Er staat veel op stapel, maar dat merken we nog niet. Natuurlijk komt het op den duur zeker goed met de melkprijs van FrieslandCampina. Maar Schumacher zien als een voorvechter voor de veehouderij?. Nou nee. Hoogstens kan hij via de melkprijs (weer) belangrijk worden.

Nieuwe voorzitter LTO

Sjaak van der Tak, de nieuwe voorzitter van de LTO komt nieuw binnen op plaats 111. Dat is niet echt op basis van verdienste, maar vanwege het feit dat hij voorzitter wordt van de grootste landbouworganisatie in Nederland. Dat schept verplichtingen. Hij moet het nog waarmaken. Maar hij heeft de mogelijkheden. Aalt Dijkhuizen van het voormalige Landbouw Collectief bungelt ergens onderaan. Logisch, want het collectief is niet meer actief.

Bazen Jumbo en Albert Hein worden invloedrijker geacht dan Schumacher en Van der Tak

Dat zijn wel de supermarkten. Zowel de eerste man van Jumbo als de vrouwelijke baas van Albert Hein worden invloedrijker geacht dan Schumacher en Van der Tak. Onze tegenpartijen in de milieustrijd, Johan Vollenbroek (MOB), Marjan Minnesma (Stichting Urgenda) en Donald Pols (Milieudefensie) zijn ook present. Zij weten hoe de hazen lopen in Den Haag. Dat weten ook meerdere topfiguren uit bijvoorbeeld de Vakbond FNV. Opvallend is nog dat Barbara Baarsma van de Amsterdamse Rabobank hoog in de top 200 staat, ver voor de grootste baas van de Rabo, Wiebe Draijer.

Geen boerenleiders in top 200

Maar onze boerenleiders van 2020 staan er niet in. Het gaat niet om gelijk hebben, maar om gelijk krijgen. En dat bereik je met netwerken. De boegbeelden van de acties, Jeroen van Maanen, Mark van den Oever en Sieta van Keimpema, ontbreken daar. Jammer. We zullen het volgend jaar meer van netwerken moeten hebben, nu we met de trekkeracties de landbouw op de kaart hebben gezet. In 2021 dus op naar meer invloed.

Beheer
WP Admin