Doorgaan naar artikel

Opbrengst spruitkool onder kostprijs

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Spruitkool bracht vorige week 40 tot 45 cent per kilo op, deze week is daar een paar centen vanaf gegaan.

De handelstemming voor spruitkool is gezien het huidige prijsniveau niet om over naar huis te schrijven. Dat is niet vreemd voor november, de vraag is welke kant het de komende weken uit gaat. Met de huidige prijsvorming valt het in ieder geval niet mee om een aanvaardbaar saldo te realiseren, uitgaande van – nu – gemiddelde hectareproducties van 25 tot 30 ton. Een lichtpuntje is wel dat de schade door insecten meevalt, uitgezonderd percelen met wittevlieg-aantasting.

Een wereld te winnen

Het areaal spruitkool is dit jaar volgens het CBS net boven de 3.000 hectare uitgekomen. De geschiedenis heeft inmiddels wel geleerd dat dit aan de ruime kant is, gezien het consumptiepatroon. Het volgende is te lezen als een dooddoener, maar daarom nog niet minder waar: hoe anders zou het zijn als de consumptie op te krikken valt? Dit is geen vaststelling waar de sector acuut iets aan heeft. En ja, meer vraag werkt weer extra areaaluitbreiding in de hand. Maar daar staat tegenover dat er met spruitkool nog steeds een wereld te winnen valt als je kijkt naar het kleine aantal huishoudens met spruiten op het menu. Daarom is het zo jammer dat de promotie van een zo karakteristieke seizoensgroente als spruiten structureel beperkt blijft.

Winkelschap

De prijs voor spruitkool bij de verschillende supermarkten varieert nogal: Aldi heeft het product in de actie voor € 1,18 per kilo. Plus: € 1,39. Albert Heijn en Jumbo € 1,98. Voor wat wordt aangeduid als kleine spruiten, komt er minimaal een euro per kilo bij: Plus vraagt € 2,98, Jumbo € 3,13 en AH € 3,18.

Prognose: ongewis.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin