Doorgaan naar artikel

Opbrengsten cichorei nog laag, kwaliteit verbetert

Oogsten van cichorei. - Foto: Koos van der Spek

Oogsten van cichorei. - Foto: Koos van der Spek

De opbrengsten nemen nog niet toe in de cichoreicampagne, maar de kwaliteit gaat gestaag vooruit. Dat vertelt René Schunselaar, manager agrarische dienst bij verwerker Sensus.

Waar de opbrengsten nog schommelen tussen de 20 en 50 ton, zit het inulinegehalte tegen de 17% en is het tarrapercentage gedaald naar 10%.

Droogte

De variatie in opbrengsten komt door de moeilijke start waar de hele akkerbouw nog steeds de gevolgen van ervaart. Vooral op zware gronden was de grond keihard en een zaaibed, zelfs met geweld, maar moeilijk goed fijn te krijgen. En daarna bleef het droog. “Zo blijkt maar hoe groot de kracht van de natuur is”, schetst Schunselaar. “Wij waren op een weg van steeds minder teeltmislukkingen, maar het kan nog steeds mis gaan.”

Veel 20 ton-percelen

De campagne loopt volgens plan, op een rustiger tempo, om het gewas de kans te geven om nog wat te groeien. Schunselaar: “Ik vermoed dat er nu veel van die 20 ton-percelen binnenkomen. Dat zijn percelen waarover de teler heeft getwijfeld; laten groeien of stoppen door de boel om te gooien? Maar als je de teelt zo staakt, heb je niks. Nu kun je nog voor een zo hoog mogelijke vroegleverpremie gaan.”

Beregenen voor de oogst

Hij verwacht dan ook dat de opbrengsten verbeteren naarmate de campagne vordert. Het moeizame teeltseizoen wordt afgesloten met oogstperikelen, want het is opnieuw erg droog op veel plekken. “Soms wordt er zelfs beregend voor de oogst. Woelen vinden we een goede optie om de grond los te maken. Zo voorkom je dat de wortels afbreken en achterblijven. Het kost in elk geval allemaal veel moeite dit jaar.”

Beheer
WP Admin