Opbrengstprognose bieten zakt naar 13,6 ton per hectare

Het moeizame groeiseizoen en het recente regenachtige weer laten steeds diepere sporen na in de resultaten van bietencampagne 2020.

Het suikergehalte neemt nog verder af en het tarrapercentage wordt hoger. De agrarische dienst heeft daarom de opbrengstprognose deze week neerwaarts bijgesteld naar 13,6 ton suiker per hectare. Het weer is nu verbeterd en de voorspellingen zijn ook iets gunstiger, dus zal het gehalte nog wel iets stijgen. Maar een hoog campagnegemiddelde zit er niet in, meldt bietenverwerker Cosun Beet Company (CBC), voorheen Suiker Unie.

Suikergehalte daalt

Voorlopig rekent CBC met een campagnegemiddelde van 16,25% suiker en 83,7 ton wortelopbrengst per hectare. De tarracijfers zijn afgelopen week gestegen naar 11,5%

Het suikergehalte van de aan de twee fabrieken geleverde suikerbieten daalt met de week een fractie. Van 16% in de eerste campagneweek, maar 15,9% in de week erna naar 15,8% vorige week. Normaal gesproken liggen deze percentages ruim boven de 16%. De bietenprijs is gebaseerd op 17% suiker. Wie daar onder zit, krijgt dus minder uitbetaald.

Lastig seizoen

Seizoen 2020 is lastig gebleken, met te weinig zon voor een goede suikerproductie. Andere beperkende factoren voor de suikerontwikkeling en opbrengst in tonnages van dit seizoen zijn onder meer droogte, cercospora-aantastingen en vergelingsziekte. Structuurproblemen tekenen zich het hele seizoen al af, vooral op zware grond, met onder meer wisselende plantenbestanden en meerwassigheid. Stuiven en nachtvorst hebben vooral op lichtere gronden schade veroorzaakt.

De laatste opbrengstprognose van CBC ligt met 13,6 ton suiker per hectare onder het meerjarig gemiddelde van 14,2 ton. Het Nederlandse bietenareaal telt dit jaar 83.500 hectares. Lichtpuntje is de relatief positieve prijsontwikkeling door de sombere oogstprognoses in Europa.

Weekcijfers

Uit de weekcijfers blijkt dat Zuid-Limburg vorige week de zoetste bieten leverde, met 16,6% suiker. Waar Texel in het verleden vaak de hoogste suikerpercentages neerzette, wil dat dit seizoen nog niet zo lukken. In week 3 blijft het suikergehalte op het Waddeneiland steken op 15,1%, het laagste percentage in de rij teeltgebieden. Het hoogste campagnegemiddelde is na drie weken 16,8% suiker, gerealiseerd in de Zeeuwse teeltregio’s Schouwen-Duiveland en Tholen/St. Philipsland.

Tarra

Het percentage tarra is flink toegenomen, naar gemiddeld 11,6% in week 3. In de voorgaande weken was dat 7 en daarna 9%. De verschillen tussen teeltgebieden zijn groot. Vorige week hadden bieten uit Limburg-Middel/De Peel met 7,7% het laagste tarrapercentage. Dat liep op tot 14,6% tarra aan bieten uit de Kop van Zuid-Holland.

Het gemiddelde over de campagne is na 3 weken 9,6% tarra. De winbaarheid is met 89,3% stabiel.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.