Doorgaan naar artikel

Open de kleine (boeren)campings

Foto: Mark Pasveer

Foto: Mark Pasveer

De Stichting Vrije Recreatie (SVR) doet een klemmend beroep op de overheid: open de kleine (boeren)campings in heel Nederland.

Door het sluiten van alle sanitairgebouwen op campings en de oproep om thuis te blijven, zijn de kleine campings praktisch gesloten en worden zwaar getroffen. Ze werden niet zoals de horeca verplicht gesloten, maar in de praktijk blijkt dat niemand meer gaat kamperen en is alle omzet in een klap weggevallen en regende het annuleringen.

Dit terwijl er in grote delen van Nederland nog wel toeristische overnachtingen op de camping zijn toegestaan, mits men zelfvoorzienend is. Sommige veiligheidsregio’s gingen nog een stap verder. In Zeeland, Brabant, Twente, Noord-Holland-Noord en Zuid-Holland-Zuid werden alle toeristische nachtverblijven volledig verboden.

Twente heeft nu als eerste regio de maatregel iets verlicht en daar is recreatief nachtverblijf weer toegestaan. Maar de sanitaire ruimten blijven ook daar nog verplicht gesloten.

Zeeën van ruimte op kleine camping

Helaas mist de nuance in deze beslissingen. Waarom wordt de hele recreatieve sector over een kam geschoren? Een kleine camping waar 25 eenheden kunnen staan, brengt een heel andere situatie met zich mee dan een grote camping waar soms wel 5.000 mensen of meer verblijven.

Op de kleine camping heeft de kampeerder zeeën van ruimte en zijn de plaatsen ruim opgezet. En met een paar kleine aanpassingen kan men aan alle voorwaarden voldoen die de anderhalvemetereconomie aan een ieder oplegt. De cijfers op de IC’s en de ziekenhuizen laten gelukkig een neerwaartse trend zien. We doen het met elkaar dus erg goed en houden ons aan de regels. Dus waarom zouden kampeerders, die al heel bewust kiezen voor kleinschalig kamperen, dat op de kleine camping plotseling niet meer doen?

Maximaal 60 mensen op een kleine camping

Omdat de aantallen mensen op een kleine camping gering zijn, met 25 eenheden zijn er zo’n 60 mensen, is het heel goed mogelijk om per caravan of camper een tijd toe te kennen om gebruik te maken van de douche. Zo komen er nooit te veel mensen gelijktijdig in het sanitairgebouw.

Caravans en campers zijn tegenwoordig voorzien van eigen toilet, dus de kampeerder op de kleine camping heeft enkel een douche nodig om fijn en veilig te kunnen kamperen. Afrekenen doet men digitaal en op de camping wordt afstand gehouden van elkaar en in de elleboog geniest. Zie hier de 1,5 meter economie op een kleine camping. Aan alle voorwaarden voldaan.

Geen massarecreatie

Het openstellen van kleine campings brengt geen massarecreatie en massale bewegingen van groepen tot stand. Als de kleine campings vol zijn, zal men daar in de supermarkt niets van merken. En vergeet niet; er reizen al heel veel mensen voor hun werk door heel Nederland, zoals bouwvakkers.

De SVR is van mening dat alle kleine campings in Nederland met de juiste, relatief kleine, aanpassingen heel snel open kunnen en roept de overheid op om intelligent met deze groep ondernemers om te gaan. Laat de kampeerders weer toe op het boerenerf, waar ze kunnen genieten van de rust, ruimte, prachtige natuur en de welbekende gastvrijheid.

Bas van Mill is woordvoerder van de Stichting Vrije Recreatie (SVR).

Beheer
WP Admin