Opening SDE-regeling uitgesteld

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken) heeft aangekondigd dat de Stimuleringsregeling duurzame energieproductie en klimaattransitie (SDE++) 2021 later opengaat dit najaar. Het ministerie heeft dit besloten omdat nog vergunningstrajecten lopen voor nieuwe wind- en zonprojecten.

De regeling zal ook langer open blijven dan oorspronkelijk gepland. Oorspronkelijk zou de regeling in september opengaan en ruim drie weken open blijven, nu gaat de regeling op 5 oktober open en blijft deze open tot 11 november. Gemeenten en provincies hadden bij de Rijksoverheid aangegeven dat er anders wel heel veel druk stond op lopende vergunningstrajecten.

Yesilgöz-Zegerius laat weten het niet wenselijk te vinden dat de periode dat deze vergunningsaanvragen ter inzage liggen anders volledig valt in de zomerperiode. De staatssecretaris vindt dit niet goed uit het oogpunt van goede procesparticipatie.

Project in haven Rotterdam

Onder de SDE-regeling 2020 is tot nu toe € 4,7 miljard toegekend aan in totaal 3.486 projecten. Nog niet alle aanvragen zijn beoordeeld. Het grootste deel van dit budget (€ 2,1 miljard) is toegekend aan zes projecten die doen aan CO2-afvang en -opslag. Het meeste hiervan gaat naar een project in de Rotterdamse havens (Porthos), wat ook de meeste CO2-reductie oplevert. De grote massa qua projecten zijn echter projecten met zonnepanelen op daken. Van 3.317 projecten met zonnepanelen op daken is de aanvraag goedgekeurd. Zij ontvangen gezamenlijk € 1,1 miljard.

Graumans
Kirsten Graumans RedacteurBeheer