Doorgaan naar artikel

Operatie geslaagd, patiënt overleden

Foto: Roel Dijkstra

Foto: Roel Dijkstra

De trekkeractie van vorige week dinsdag in Den Haag is bijzonder goed geslaagd. Dat zeggen de organisatoren van FDF. Dat vond ook de politie, die het een rustig verlopen demonstratie noemde.

Ook geen kwaad woord in de media. Die deden vooral verslag van de gang van zaken met de trekkers in Den Haag. Er hoefden maar een paar demonstranten een poging te wagen van het afgesproken pad af te wijken, of het was nieuws voor de kranten en de overige media. Het satirisch televisieprogramma Even tot hier stak de draak met de hele demonstratie.

Lees verder onder de film.

Stikstofplan

Het ging dus niet over de inhoud. We zagen op de televisie een paar verdwaalde borden met kreten over stikstof en code oranje. Een paar korte interviews met jonge boeren, die de bekende kreten slaakten over het stikstofplan, dat van tafel moet. En Sieta van Keimpema, die inhoudsloos praatte over de combinatie van het stikstofplan en de omgevingswetgeving. Daar snapt de gemiddelde burger niets van. Nee, dan valt haar onsmakelijke opmerking ‘Er kan wel een pandemie zijn, maar de grootste kwaal van Nederland is de Tweede Kamer’ meer op. Kijk, dat is kost, die er in gaat als koek.

Dan de inhoud. De sprekers, uit eigen kring, hielden hun bekende riedeltje. “Het is moeilijk te verstaan”, zei een demonstrant voor de radio, ”Maar dat is niet erg, want ze zeggen toch altijd hetzelfde. En verder is het wel gezellig.”

Daarmee had hij de kern. Het was gemoedelijk en de jonge boeren kletsten met elkaar. Het had bijna iets van een reünie. En alles liep op rolletjes, de hele show voor eigen publiek. En daar bleef het bij. De koning wilde de actievoerders niet te woord staan. Ze mochten hun brief met bezwaren afgeven bij een medewerker van zijn kabinet. Die kweet zich met een verveeld gezicht van zijn taak.

Bedenk wat nieuws om boodschap over te brengen

Keurmerk Farmer Friendly

Bij het CBL was het niet veel beter. De leiding kwam niet naar buiten. De voorzitters van FDF, Ubels en Van den Oever, gingen toen maar naar binnen om het concept voor een nieuw keurmerk, Farmer Friendly, te overhandigen. En daarna reed iedereen weer naar huis. Sommigen kwamen na een tocht van 24 uur weer in het donker thuis.

Dat was het dus. Alles voortreffelijk verlopen. De jonge boeren volgen de leiders van FDF voorbeeldig. Via sociale media lukt dat bijzonder goed. De politie tevreden en de media meldde geen moeilijkheden bij de massale trekkeroptocht. Maar op de inhoud van de actie werd niet ingegaan.

Minister Schouten reageerde dat demonstreren het recht van iedere Nederlander is. Dus ook van boeren. Ze zei ook dat ze de stikstofwet voor de kerst door de Tweede Kamer wil loodsen. Vandaar mijn conclusie: operatie geslaagd, maar patiënt overleden. We moeten wat nieuws bedenken om onze boodschap over te brengen.

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Vergaderboer

Columnist

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin