Doorgaan naar artikel

Operationele resultaat Südzucker beter dan verwacht

Südzucker is de grootste suikerproducent ter wereld. Foto: ANP premium

Südzucker is de grootste suikerproducent ter wereld. Foto: ANP

Het operationele resultaat van Südzucker is afgelopen boekjaar (eindigend op 28 februari 2023) gestegen van € 332 naar € 704 miljoen.

Eerder ging de bietenverwerker nog uit van een resultaat van maximaal € 680 miljoen. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die bekend zijn gemaakt. Ook voor het huidige boekjaar heeft de onderneming de verwachting naar boven bijgesteld.

Hoger dan verwacht

Südzucker stelt over afgelopen boekjaar een flink hoger dividend voor, van € 0,70 per aandeel, ten opzichte van vorig jaar (2021-’22: € 0,40). Eind mei valt hierover een definitief besluit. De omzet van Südzucker kwam uit op € 9,5 miljard. Dat is een stijging van 25% ten opzichte van een boekjaar eerder en in lijn met eerdere verwachting. Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam toe met 55% naar ruim € 1 miljard. Ook dat is in lijn met eerdere verwachtingen. Zoals gezegd viel het operationele resultaat wel hoger uit dan verwacht. Het gaat hier om meer dan een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder (2021-’22: € 332 miljoen).

Verwachtingen naar boven

Voor boekjaar 2023-’24 heeft Südzucker eerdere verwachtingen naar boven bijgesteld. De onderneming gaat uit van omzetgroei en een bedrijfsresultaat (ebitda) tussen de € 1,1 en € 1,3 miljard. Afgelopen december was dit nog tussen de € 1 en € 1,2 miljard. Wat betreft de operationele winst gaat Südzucker uit van een bedrag tussen de € 725 en € 875 miljoen. Eerder was dit nog tussen de € 650 en € 850 miljoen. Südzucker gaat er hierbij vanuit dat de energiemarkt stabiliseert en dat de onderneming kan blijven profiteren van eerder afgedekte prijsrisico’s. Daarnaast verwacht Südzucker dat de Europese suikerprijzen ook in seizoen 2023-’24 op een hoog niveau blijven. In combinatie met een reorganisatie die in 2019 werd doorgevoerd, kan de suikerdivisie volgens de onderneming opnieuw een belangrijke bijdrage leveren aan een verbetering van de groepsresultaten. Eerder boekte de suikerdivisie een aantal jaar hoge verliezen.

Beheer
WP Admin