Operationele winst ForFarmers daalt door hoge energieprijzen

02-11 | |
Melkveehouders kochten minder mengvoer, onder andere doordat er voldoende ruwvoer was. - Foto: Jan Willem Schouten
Melkveehouders kochten minder mengvoer, onder andere doordat er voldoende ruwvoer was. - Foto: Jan Willem Schouten

De operationele winst van voerbedrijf ForFarmers daalde in het derde kwartaal door hoge energieprijzen.

De ebitda (winst voor rente, afschrijvingen en belastingen) zakte met 22% ten opzichte van een jaar eerder, ondanks structurele kostenbesparingen. Ook het totale afgezette productvolume daalde, met 1,4%. Het volume mengvoer groeide met 1% door meer afzet in Duitsland/Polen en de overnames van De Hoop Mengvoeders en Mühldorfer Pferdefutter. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage over het derde kwartaal die ForFarmers dinsdag publiceerde.

“Ons totale volume is in het derde kwartaal gedaald als gevolg van de aanhoudend lastige marktomstandigheden. De overnames die we begin dit jaar deden en onze Poolse activiteiten realiseerden echter goede resultaten. Daardoor steeg onze brutowinst”, aldus CEO Yoram Knoop. De brutowinst nam toe met 2,6%.

Netto omzet stijgt

ForFarmers zag de netto omzet stijgen, met name door hogere grondstofprijzen die weer grotendeels konden worden doorberekend en door de hogere mengvoervolumes. Er zit wel vertraging in het doorberekenen van de prijzen, waardoor sprake bleef van margedruk. De hogere prijzen voor gas, energie en brandstof konden niet volledig worden doorberekend in de keten, waardoor de ebitda daalde.

Minder mengvoer gekocht

In het cluster Nederland/België daalde het volume Total Feed (totale productassortiment). Door overnames groeide het volume mengvoer, maar autonoom was er een daling. Melkveehouders kochten minder mengvoer, onder andere doordat er voldoende ruwvoer was. In de varkenssector daalden volumes met name door de warme sanering in Nederland. In België legden varkenshouders minder nieuwe dieren op vanwege lage varkensprijzen.

Geen resultaatverwachting

Vanwege de onzekerheid over de ontwikkeling van de energieprijzen, doet ForFarmers geen uitspraken over de verwachte resultaten voor 2021 en de autonome resultaatontwikkeling in 2022.

De beurskoers van ForFarmers laat al enkele maanden het ene na het andere dieptepunt zien. De koers stond maandagavond op € 4,10 per aandeel. Dinsdagmorgen opende de koers voor het eerst sinds de beursgang in 2016 onder de € 4, namelijk op € 3,86.

Analist Christophe Beghin van zakenbank Kempen zei vorige maand tegen ABM Financial News dat ForFarmers in actie moest komen om veranderingen door te voeren na teleurstellende resultaten. Hij stelde voor dat het voerconcern eigen aandelen moet gaan inkopen, de Britse activiteiten moet verkopen en werk moet maken van overnames.

Eigen aandelen inkopen

In het persbericht van het voerbedrijf staat dat het kijkt naar ‘alternatieven voor kapitaal allocatie’, mede gezien ‘onze sterke balans’. Dit betekent mogelijk dat het eigen aandelen gaat inkopen. Hierover komt ForFarmers binnenkort met meer informatie. Ook blijft het bedrijf op zoek naar overnamekansen om een betere geografische balans van activiteiten te hebben, zo meldt het.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

KloostermanBeheer