Doorgaan naar artikel

Opheldering nodig over reden van melkweigering

Geüpdatet op:
Zuivel
Achtergrond
Foto: Anne van der Woude - Foto: AnnevanderWoude

Foto: Anne van der Woude

Sieta van Keimpema beticht FrieslandCampina ervan dat die de melk van haar bedrijf geweigerd heeft omdat zij te kritisch is. Hierdoor is haar persoonlijke probleem nu een publieke kwestie van het grootste (boeren)belang.

Sieta van Keimpema, voorvrouw van Farmers Defence Force (FDF), European Dairy Board (EDB) en Dutch Dairy Board (DDB), en haar man Arno Miedema hebben afgelopen voorjaar hun 70 stuks melkvee afgevoerd. Mede in verband met gezondheidsproblemen van Miedema hebben ze besloten een jaar pauze te nemen met het bedrijf in het Friese Nes (gemeente Heerenveen). Vanaf 7 januari moesten ze de melk in de mestput laten stromen omdat er geen afnemer meer was. FrieslandCampina weigerde de melk vanaf die datum, en een andere afnemer konden ze niet vinden. Van Keimpema vertelt dit allemaal in een interview in de Volkskrant, afgelopen weekend. Het is een steen in de vijver.

Melkweigering

Dat de koeien weg waren, was in de sector en bij collega’s wel bekend. Zelfs de melkweigering door FrieslandCampina was – in kleinere kring – al langer bekend. Maar het werd niet echt publiek, omdat zoiets doorgaans een privékwestie is. Er kunnen allerlei redenen zijn voor melkweigering, maar meestal is er ofwel een sneue situatie ter plekke ofwel een regelrecht welles-nietesconflict dat eventueel eindigt bij de rechter. Allebei geen reden voor publieke belangstelling en meningsvorming.

Vind maar eens een boerenbestuurder die geen eigen belang heeft bij belangenbehartigerswerk

Reglementen

Dat Van Keimpema juist over de reglementen van FrieslandCampina een kritische campagne startte via de kanalen van de DDB, maakte de zaak al wel een beetje bijzonder. Hier zou de schijn van een vermenging van privé- en bestuurdersbelang kunnen ontstaan. Anderzijds, vind maar eens een boerenbestuurder die geen eigen belang heeft bij het belangenbehartigerswerk dat hij of zij doet. Zelf zegt Van Keimpema dat ze die twee petten heel goed gescheiden kan houden.

Frontaal in de aanval

Maar dan komt Van Keimpema met haar verhaal in de Volkskrant. Niet alleen doet ze uit de doeken dat ze in de melkweigering zat, ook gaat ze frontaal in de aanval tegen FrieslandCampina. De coöperatie heeft haar, zo is haar analyse, ‘eruit gekieperd’ omdat ze te kritisch is. De melkweigering is volgens haar niet het gevolg van overtreding van (kwaliteits)regels, maar een straf op haar kritiek. Het was een proces van jaren, en daarbij kwam het laatste zetje precies na publicatie van een kritisch opinieartikel van Van Keimpema in een landelijke krant. Het zuivelbedrijf ontkent dat er melkweigering plaatsvindt om reden van kritiek van een lid en wil verder geen commentaar geven op deze individuele kwestie.

De beschuldiging alleen al betekent reputatieschade voor FrieslandCampina

Geloofwaardigheid FrieslandCampina

Met deze aantijging trekt Van Keimpema de kwestie uit het privé-domein. Dit gaat niet meer alleen om een bedrijf in Nes waar de melk niet meer werd opgehaald. Dit gaat over de geloofwaardigheid van de zuivelverwerker als boerencoöperatie. Als het waar is dat kritische leden op deze manier de mond gesnoerd wordt, is er iets goed mis. De beschuldiging alleen al betekent reputatieschade voor FrieslandCampina. Maar als het niet waar is, verliest Van Keimpema haar geloofwaardigheid als boerenleider. Dan heeft ze zichzelf ten onrechte als een soort martelaar van het vrije woord neergezet.

Opheldering nodig

Opheldering is dus nodig over de vraag waarom precies die melk is geweigerd en of dat terecht was? Een rechtszaak zou opheldering kunnen bieden. FrieslandCampina heeft uiteraard een dossier, maar zal dat nooit zelf openbaar maken.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin