Ophokken, neem het zekere voor het onzekere

22-01-2020 | |
Oppewal
Johan Oppewal chef-redacteur
Foto: Joris Telders
Foto: Joris Telders

Er is serieuze dreiging van hoogpathogene vogelgriep

De zeer besmettelijke variant H5N8 van AI waart rond in Oost-Europa en in het oosten van Duitsland is ook al een wilde vogel gevonden met het virus. Wilde watervogels gelden als de belangrijkste overbrengers van vogelgriep.

Verscherpte hygiëneregels voor transport

In Nederland gelden verscherpte hygiëneregels voor transport. De veterinaire autoriteiten staan nu voor de lastige afweging of een ophokplicht voor pluimvee nodig is. Tot nu toe is dat besluit nog niet genomen.

Minister Schouten liet vorige week weten te dubben in verband met de zogeheten 16 weken termijn. Kippen waarvan de eieren onder het label ‘vrije uitloop’ worden verkocht, mogen maximaal 16 weken binnen zitten. Voorheen was dat 12 weken. Daarna moeten de eieren als gangbaar en dus goedkoper verkocht worden.

Mocht de ophokperiode straks langer nodig blijken dan 16 weken, dan ontstaat natuurlijk enorme druk om risico te nemen

Hoe langer je nu wacht met ophokken, hoe langer je straks in het voorjaar, mocht dat nodig zijn, de dieren binnen kunt houden, is de redenering. Het is een afweging van veiligheid versus economie. Mocht de ophokperiode straks langer nodig blijken dan 16 weken, dan ontstaat natuurlijk enorme druk om risico te nemen.

Handelen is nu geboden

Daar staat nu wel dit tegenover: het virus zit al in Duitsland, vogels komen in beweging vanwege winters weer, de dreiging is nu serieus, dus handelen is nu geboden. Genoeg reden om de kippen nu op te hokken.Beheer