‘Opkoopactie van FrieslandCampina goede zet’

Het is een goede zaak dat FrieslandCampina op een correcte manier afscheid neemt van opzeggers.

FrieslandCampina koopt op de eerstvolgende beursdag in februari zelf voor ongeveer €72 miljoen ledencertificaten-vrij op. Daarmee zorgt het bedrijf ervoor dat eind 2019 vertrokken leden hun kapitaal uitgekeerd krijgen en dat andere leden deze obligaties op de volgende handelsdag desgewenst kunnen verzilveren.

Het is een goede zaak dat FrieslandCampina op een correcte manier afscheid neemt van opzeggers. Zoiets kweekt goodwill en wekt of versterkt het vertrouwen. Daarnaast verzekert de zuivelonderneming met deze aankoop de rust onder de leden. Een belrondje leert trouwens dat houders van grote bedragen zich geen zorgen maken en hun stukken houden. Ze hebben vertrouwen in het bedrijf.

Het is een goede zaak dat FrieslandCampina op een correcte manier afscheid neemt van opzeggers

Deze actie verkleint wel het eigen vermogen. Het bedrijf ziet de aankoop dan ook als een tussenstap naar nieuwe financieringsconstructies om de liquiditeit in de obligatiemarkt te houden. Oftewel: boeren moeten zorgeloos FrieslandCampina als spaarpot kunnen blijven gebruiken. De facto zijn die certificaten een doorlopend 2 maandstermijndeposito met een rente van 3%, met een min: het valt niet onder het depositogarantiestelsel. Helaas alleen mogelijk voor leden van FrieslandCampina, anders legde ik ook fors in.

Structurele oplossing

De komende maanden komt het bedrijf met voorstellen voor een structurele oplossing. De perpetual loan van €125 miljoen die enkele jaren geleden is gestopt, kende meer na- dan voordelen. Daarom is de kans groot dat het een onderhandse financiering wordt. Er zijn immers volop pensioenfondsen die maar wat graag 3 of 4% rente willen vangen over obligaties. Of dat kan zonder verlies aan boerenzeggenschap zal de tijd leren.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.