Skip to content

​Oplaat verwacht tóch tarieven Oekraïens pluimveevlees

Het Europese Parlement stemt in met langere opschorting van importheffingen en quota voor producten uit Oekraïne. Gert-Jan Oplaat van Avec verwacht tóch tarieven voor pluimveevlees.

Updated on:
Business
Nieuws
Gert-Jan Oplaat van de Europese pluimveekoepel Avec verwacht dat een EU-lidstaat binnenkort een beroep gaat doen op de zogenoemde safeguard-procedure voor importtarieven.  - Foto: Ton Kastermans premium

Gert-Jan Oplaat van de Europese pluimveekoepel Avec verwacht dat een EU-lidstaat binnenkort een beroep gaat doen op de zogenoemde safeguard-procedure voor importtarieven. - Foto: Ton Kastermans

Het Europese Parlement heeft ingestemd met een jaar langere opschorting van importheffingen en quota voor agrarische producten uit Oekraïne. Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de Europese pluimveekoepel Avec, is tóch optimistisch over herinvoering van de tarieven voor pluimveevlees. Hij verwacht dat een EU-lidstaat binnenkort een beroep gaat doen op de zogenoemde safeguard-procedure.

Een overweldigende meerderheid van het Europarlement van 537 tegen 42 stemde dinsdag 9 mei vóór het voorstel van de Europese Commissie om zo het door oorlog getroffen Oekraïne te steunen.

Avec-voorzitter Oplaat stelt dat het te verwachten was dat het Europees Parlement met de verlenging zou instemmen. De pluimveesector bestrijdt echter dat de Oekraïense bevolking van de opschorting van de tarieven voor pluimveevlees profiteert. Uitsluitend enkele oligarchen zouden er baat bij hebben. Gevolg is wel dat de Europese markt wordt overspoeld met goedkope agrarische producten, waaronder producten die in de EU niet geproduceerd mogen worden, zoals kooi-eieren.

Safeguards: verzoek voor herinvoering tarieven

Oplaat ziet echter in het goedgekeurde voorstel van de Europese Commissie ook kansen. Er staat namelijk ook in dat de douanerechten opnieuw kunnen worden ingevoerd als de Europese markt wordt geschaad. De Europese Commissie houdt zelf regelmatig toezicht. Lidstaten kunnen wel een verzoek indienen als ze kunnen aantonen dat ze ernstig worden benadeeld. Eerst stond voor die procedure een periode van negen maanden. Dat is in het verlengingsvoorstel verkort naar drie maanden.

De Avec-voorzitter spreekt de verwachting uit dat een niet met name genoemd Oost-Europees land in juni − als de opschorting met de nieuwe voorwaarden van kracht wordt – gebruik zal maken van deze zogenoemde safeguards.

Graan uit Oekraïne geweigerd

Ook tegen de regeling die nu geldt, kwamen al EU-lidstaten in verzet. Polen, Slowakije, Hongarije, Bulgarije en Roemenië bereikten eind april een compromis met de Europese Commissie over tijdelijke beperking van de graanimport. De vijf buurlanden van Oekraïne laten de invoer van graan uitsluitend toe als dat bedoeld is voor doorvoer en dus niet is bestemd voor de lokale markt.

Lees ook: Buurlanden blokkeren Oekraïens graan nu vanwege chloorpyrifos

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin