Opleving fosfaathandel alweer voorbij

07-04 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

Verkopers en kopers zitten in het begin van het tweede kwartaal wat verder uit elkaar, waardoor er geen handel is.

De fosfaathandel kende een druk periode vorige week. Een aantal kopers die fosfaatrechten wilden kopen, hebben dit net nog in het eerste kwartaal gekocht bij makelaars. Bij directe afhandeling is het mogelijk om de factuurdatum in dat kwartaal te houden, zodat in ieder geval de btw snel terug gevorderd kan worden. Hierdoor schoot de prijs van fosfaat heel even naar zelfs € 138 per kilo benutbaar fosfaat. Maar dat was ook de grootste schommeling dit jaar.

Prijs daalt weer

Daarvoor werd er maar mondjesmaat gehandeld en wachtten kopers geduldig af tot de prijzen weer op een hoger niveau terecht komen. Dat lijkt vooralsnog niet te gebeuren. Merkbaar zitten verkopers en kopers in het begin van het tweede kwartaal wat verder uit elkaar en is er geen handel. Kopers hebben duidelijk een maximale prijs in gedachten. Daarbij speelt dat naarmate het jaar vordert, het voor hen steeds beter in te schatten is hoeveel fosfaat er nodig is. Nu valt de handel weer terug en laten prijzen een dalende tendens zien.

Prognose: dalende prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.